De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 14 november 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Feestje op Wall Street
   
 

NEW YORK - Zo staat de financiële wereld aan de grond genageld, zo viert diezelfde club feest. Het beurssentiment laat zich niet altijd door macro-cijfers en bedrijvennieuws verklaren. Een voice recorder en vooral de opmars in Afghanistan spekten gisteren de aandelenkoersen. Zelfs het woord 'paniekaankopen' viel.

De Dow Jones-index won 2,1% op 9750,95 punten, de Nasdaq dikte 2,8% op 1892,09 aan. Opluchting over de vermoedelijke oorzaak van de laatste vliegtuigramp in New York gaf de markt een eerste duwtje in de rug. Uit het afluisteren van de geborgen voice recorder zou vooralsnog blijken dat het waarschijnlijk om een ongeluk gaat.

Vooral hotel- en luchtvaartfondsen profiteerden van het nieuws. De S&P airlines index won 4,6% terwijl de hotelindex 5,2% pluste.

De echte opleving op de Amerikaanse beurzen werd evenwel door de oorlog in Afhanistan ingegeven. Nu de door Amerika gesteunde Noordelijke Alliantie Kaboel heeft ingenomen, komt een definitieve overwinning in zicht. Het nieuws leidde op Wall Street zowaar tot 'paniekaankopen'. Pardon? Dat klinkt wel erg optimistisch. De Amerikaanse economie verkeerde toch eigenlijk in een recessie? Kan wezen, maar sommige Amerikaanse analisten zagen desalniettemin gisteren tekenen hiervan. Zij wezen daarbij op grote volumes in bepaalde fondsen.

Zoals in Compaq, dat maar liefst 14,9% klom op $8,80 na een upgrading van Lehman Brothers. "Er gaat veel geld van obligaties terug naar aandelen", aldus een handelaar. De lage rente is daar natuurlijk ook debet aan. "Vermogensbeheerders zijn bang de boot te missen. Want stel dat de bodem nu echt is geweest." Een rapport van Merrill Lynch bevestigt dit koopbeeld. Uit een overzicht over de maand november blijkt al dat 28% van de fondsmanagers een overweging in geld aanhoudt, tegen 42% in oktober.

Aan het bedrijvenfront kwamen er kwartaalcijfers van Wal Mart (volgens verwachting: koers -1%) en Home Depot (boven verwachting: koers +7%). Oracle leverde in na een winstwaarschuwing: te weten 5,7%.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 14 november 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.