De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 14 november 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  PUBLIEKE TAKEN NOVAA EN NIVRA OVERGENOMEN
Jorritsma lanceert nieuwe toezichthouder accountant

Van onze parlementaire redactie

   
 

DEN HAAG - Het kabinet gaat een nieuwe onafhankelijke toezichthouder instellen voor de accountancybranche, die straks de publieke taken van de huidige beroepsorganisaties Nivra en Novaa volledig gaat overnemen. De nieuwe toezichthouder, die de vorm van een zelfstandig bestuursorgaan krijgt, komt apart van de huidige drie financiële toezichthouders De Nederlandsche Bank (DNB), de Pensioen- en Verzekeringskamer (PVK) en Stichting Toezicht Effectenverkeer (STE) te staan.

Daarnaast zullen de beroepsregels waaraan naar verwachting circa 20.000 certificeringsbevoegde accountants moeten voldoen voortaan door de minister van Economische Zaken vastgesteld. Het gewicht van de titels RA en AA wordt verminderd omdat de accountants verplicht worden een aparte titel van gecertificeerde accountant te hanteren.

Dat schrijft minister Jorritsma (Economische Zaken) in een brief aan de Tweede Kamer over de evaluatie van de accountancywetgeving. Volgens Jorritsma zijn de heldere regels en de nieuwe toezichtorganisatie nodig omdat de accountantswereld danig in beweging is. De bewindsvrouw wijst daarbij onder meer op de opkomst van de forensische accountants en de steeds belangrijker wordende discussie over de onafhankelijkheid.

Voor het Koninklijk Nederlands Instituut van Registeraccountants (Nivra) en de Nederlandse Orde van Accountants-Administratieconsulenten (Novaa) betekent de instelling van de nieuwe toezichthouder een belangrijke verandering.

Volgens het kabinet zorgt het huidige stelsel van Gedrags- en Beroepsregels dat de onpartijdigheid en onafhankelijkheid van de accountants moet waarborgen op dit moment voor onvoldoende duidelijkheid en is de naleving moeilijk controleerbaar.

Zowel het Nivra (13.000 leden) als de Novaa (6500 leden) zullen daarom voortaan nog 'slechts' als belangenbehartigers van hun leden kunnen optreden. Een nieuwe toezichthouder wordt verantwoordelijk voor de uitvoering van en het toezicht op de naleving van de wet- en regelgeving voor de certificeringsbevoegde accountant.

De accountants die zo'n bevoegdheid willen verwerven zullen zich voortaan moeten inschrijven in het register van de nieuwe onafhankelijke toezichthouder. Jorritsma benadrukt dat daarvoor geen nieuwe opleidings- en ervaringseisen nodig zijn, zodat alle huidige accountants ervoor in aanmerking komen.

Naast het nieuwe toezicht krijgt ook de beroepsregelgeving een wettelijke basis. Het gaat daarbij onder meer om de regelgeving voor permanente educatie, onpartijdigheid en onafhankelijkheid, de collegiale toetsing en het gebruik van de functieaanduiding.

Terwijl de opleidings- en ervaringseisen niet worden veranderd kondigt Jorritsma wel alvast een aanscherping van de onafhankelijkheidseisen aan. Zo zal in de nieuwe wet een algemene plicht tot onpartijdigheid en onafhankelijkheid worden opgenomen en mag een accountant geen andere opdrachten bij een te controleren klant aannemen mits hij via een 'onafhankelijkheidstoets' kan aantonen dat er op dit punt geen risico's zijn.

Het opmaken van de jaarrekening en het verzorgen van de financiële administratie van een bedrijf dat door het eigen accountantskantoor wordt gecontroleerd wordt in ieder geval verboden.

Het Nivra is het niet eens met Jorritsma en ziet meer in zelfregulering. "De beroepsorganisatie heeft bewezen het beroep op een kwalitatief hoog niveau te kunnen regelen", aldus het Nivra.

Het kabinet wil afzien van een volledige scheiding van controle- en advieswerkzaamheden door accountants. De kosten voor het midden- en kleinbedrijf zouden anders onnodig stijgen, aldus Jorritsma.

Ondernemersorganisatie MKB-Nederland voorziet toch een lastenverzwaring.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 14 november 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.