De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 13 november 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Positief denken in derby
   
 

DERBY - In de reis door de tijd op één dag vielen spelers en begeleiders van Jong Oranje voor de verandering als een blok voor de antieke beschaving. De ochtendtraining op de Baseball Ground maakte meer indruk dan de avondsessie in het hypermoderne Pride Park Stadium.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 15kb)
Dirk Kuyt. (Foto: ANP)
Een bejaard echtpaar waakt in een afgebladderde buitenwijk van Derby over een monumentaal stadion, in 1895 gebouwd met de gedachte dat honkbal qua populariteit de andere sporten ver zou overtreffen. Het liep anders, maar de naam is nooit veranderd. Mark Wotte zag de gezichten om zich heen en genoot. "Echt Engels. Een voetbalstadion zonder opsmuk, heel puur. De sfeer die er hangt, is adembenemend en inspirerend."

Ofschoon Nederland vanavond op het nieuwe terrein van Derby County - in Engeland gekozen tot het stadion met de beste 'pitch' - voor een EK-ticket speelt, werden de spelers in de houten kleedruimte van de Baseball Ground nog eens met hun neus op een wandtegelwijsheid gedrukt. 'Winners always want to have the ball'. Dat is nou net de essentie waarop Wotte al twee dagen de nadruk probeert te leggen.

Zondagavond draaide hij de film van het eerste duel met de Engelsen nog terug. Althans, fragmenten ervan. De bondscoach koos er bewust voor de goede momenten te belichten. "Het klinkt misschien gek als je een 2-0 voorsprong uit handen geeft, maar op de twee tegendoelpunten na is er verdedigend goed gespeeld. Alleen zullen we hier in balbezit meer progressie moeten tonen, in combinatie met een 'over-mijn-lijk'-mentaliteit."

Jong Oranje klampt zich vast aan het gegeven dat de les op het gebied van tactische slimheid vers in het geheugen ligt en er altijd wel een paar kansen worden gecreëerd. "Engeland zal snel willen scoren om het zo voor ons bijna onmogelijk te maken. Zolang die twee nullen echter op het bord staan, is kwalificatie heel dichtbij."

Niet alleen voor Jong Oranje staat er vanavond veel op het spel. Ook Wotte nadert een kruispunt in zijn carrière. Het contract met de KNVB loopt na dit seizoen af. Hij is 'gehaald' door Louis van Gaal. Die connectie hangt, zo beweert hij, los van een eventuele beslissing om ook te vertrekken wanneer Van Gaal zijn afscheid heeft aangekondigd.

"Ik heb altijd zonder Van Gaal gewerkt. Iedereen dacht dat hij mij opzij heeft gezet door zelf Oranje onder 20 te coachen tijdens het WK in Argentinië. Dat is onjuist. Ik kwam in augustus vorig jaar bij de KNVB en kreeg twee elftallen onder mijn hoede: Oranje onder 18, zeg maar het UEFA-team, en Jong Oranje. Louis deed Onder 20 en het A-elftal. Toen de UEFA-jeugd werd uitgeschakeld voor het EK, heeft hij alleen gezegd: ik neem jouw beste spelers mee naar Argentinië. Maar ik ben altijd vrij geweest in mijn keuzes en mijn selectiebeleid."

Van Gaal nam Wotte twee weken na het verlies in Dublin in vertrouwen. "Hij heeft me gevraagd wat ik in zo'n geval zou doen. Ik heb gezegd dat het een kwestie is van verstand en gevoel. Wat wil je nog bereiken en wat speelt er in het hart? Mijn werk is gegoten in een andere vorm. Stel dat Louis vertrekt, dan zal de KNVB eerst een nieuwe situatie moeten schetsen. Misschien kiest men wel weer voor een scheiding van machten en komt er een bondscoach die zich niet bemoeit met de overige elftallen; zoals in de periode Frank Rijkaard/Han Berger. In dat geval zal ik moeten kijken of ik in dat plaatje pas."

Wotte zegt de dagelijkse trainingen te missen. Ter compensatie is hij gelukkig met twee, en momenteel zelfs drie elftallen. Die intensiteit geeft hem het gevoel als bondstrainer nog relatief veel invloed te kunnen uitoefenen op de persoonlijke ontwikkeling van talentrijke voetballers. Ook heeft Wotte nog geen concrete aanbieding op zak om in Nederland hetzij in het buitenland weer als clubcoach aan de slag te gaan. "Op dit moment vind ik het werk leuk en denk ik nog niet: ik wil wat anders doen."

Indien Jong Oranje verzuimt zich te plaatsen voor de eindronde in mei volgend jaar, houdt zijn werk dus niet op. "Plaatsing bij de eerste twee in de groep met Portugal en Ierland was conform de doelstelling. In de play-offs werden we vervolgens gekoppeld aan een gerenommeerde tegenstander en één land valt af. Uitschakeling in Derby zou teleurstellend zijn, maar dan beginnen we met een nieuwe lichting."

Die ploeg zal de KNVB presenteren als het nieuwe olympisch elftal. Het geraamte daarvan wordt gevormd door de spelers die met Oranje onder 20 in Argentinië speelden. "Mijn gevoel hier en nu zegt dat ik zo'n olympisch traject best zie zitten", aldus Wotte, die in tegenstelling tot vele insiders van mening is dat Nederland nog wel wat te bieden heeft.

"Iedereen doet erg negatief over het jeugdvoetbal. Toch heeft een aantal talenten zich het afgelopen jaar gepresenteerd op het hoogste niveau. En ze zijn allemaal international. Het geeft aan dat eredivisieclubs de ruimte die de vertrekkende toppers achterlaten, opvullen met jeugdspelers. Die hebben blijkbaar genoeg talent om bij Ajax, NEC of Vitesse in het eerste elftal te staan. Nu zal de zwartkijker zeggen dat dat juist iets zegt over de nivellering in Nederland. Maar toen Marco van Basten en John van 't Schip op zeventienjarige leeftijd debuteerden, riep iedereen: ze hebben er weer één. Tegenwoordig wordt het gezien als een zwaktebod. Dat is het verschil tussen negatief en positief denken."

Ali Boussaboun en John Heitinga debuteren vanavond in de basis van Jong Oranje. De aanvaller van FC Groningen vervangt Andy van der Meyde, die geblesseerd achterbleef in Nederland. Rechtsback Heitinga heeft afgelopen vrijdag in Utrecht met zijn invalbeurt Spartaan David Mendes da Silva uit de ploeg verdrongen.

Opstelling: Ten Rouwelaar; Heitinga, Knol, Van Nieuwstadt, Bosschaart; Hersi, Van der Schaaf, Van der Vaart; Boussaboun, Kuyt, Ax.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 13 november 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.