De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 13 november 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Onderzoek van STE pleit
bestuur World Online vrij

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 16kb)
RUUD HUISMAN
... alles ging volgens het boekje...
MAARSSEN - De topbestuurders van World Online hebben zich vorig jaar rond de veelbesproken beursgang van de internetaanbieder niet schuldig gemaakt aan strafbare feiten. De Stichting Toezicht Effectenverkeer (STE), die in samenwerking met het Openbaar Ministerie (OM) onderzoek heeft gedaan naar dit grootste drama in de geschiedenis van de Amsterdamse effectenbeurs, heeft dit onlangs in een brief aan de advocaat van WOL laten weten.

Een woordvoerder van de STE bevestigt desgevraagd het bestaan van de brief en de strekking ervan.

Hiermee lijkt een strafrechtelijke vervolging van WOL van de baan. Afgelopen zomer liet het OM reeds weten voormalig 'chairwoman' Nina Brink niet langer als verdachte aan te merken.

Huisman, de financiële rechterhand van Brink bij de beursintroductie, is niet verbaasd dat de STE geen bewijzen heeft kunnen vinden. "Ik vind het dramatisch dat sommige beleggers veel geld hebben verloren bij de beursgang. Maar alles is destijds volgens het boekje gegaan. Er is hooguit sprake geweest van een ongelukkige samenloop van omstandigheden, waarbij de koers van veel internetaandelen vlak na onze beursgang in elkaar is geklapt."

Tienduizenden Nederlanders hebben miljoenen verloren op hun aandelen WOL toen de beurskoers van de internetaanbieder vlak na de beursgang in maart 2000 in een duikvlucht terechtkwam. Dit gebeurde toen bekend werd dat Brink al maanden voor de beursgang een deel van haar aandelen tegen een fractie van de introductiekoers van de hand had gedaan zonder dat dit klip en klaar in het prospectus stond. De beurskoers van WOL leed echter ook onder het ineen klappen van de Amerikaanse beeldschermenbeurs Nasdaq, het boegbeeld van de internethype.

Direct na de beursgang ontstonden bovendien sterke geruchten dat enkele WOL-commissarissen de wet hadden overtreden door indirect hun aandelen te verzilveren bij de introductie op Euronext Amsterdam. In het strafrechtelijk onderzoek zijn daar blijkbaar geen bewijzen voor gevonden.

Nu de strafrechtelijke zaak tegen WOL als een nachtkaars lijkt uit te gaan, blijven er nog civiele procedures tegen de internetaanbieder over van de Soester raadsheer Bob van der Goen, de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) en het advocatenduo Spong en Hammerstein.

De VEB heeft al aangekondigd namens ruim tienduizend gedupeerde beleggers circa 100 miljoen te gaan eisen van WOL en de banken ABN Amro en Goldman Sachs, die het toenmalige bedrijf van Brink naar de Amsterdamse effectenbeurs hebben begeleid.

In de periode sinds de beursgang van WOL heeft Brink verschillende keren in het openbaar uitgehaald naar Huisman. Bijna drie weken geleden liet de oprichtster van WOL tijdens een voorlopig getuigenverhoor voor de rechtbank van Rotterdam weten dat Huisman tijdens de 'roadshow' vóór de beursgang een verwarde indruk maakte. Daarna werd hem gevraagd voortaan thuis te blijven, aldus Brink. Vorig jaar verklaarde zij eveneens dat de beursintroductie van WOL een keer werd uitgesteld doordat Huisman in de winter van 2000 te laat van vakantie terugkwam.

"Dat is natuurlijk niet waar", reageert Huisman op deze uitlatingen van Brink. Hij weet ook niet waarom zij zulke dingen over hem zegt. "Ik vind het ook heel jammer, want Nina en ik hebben altijd goed met elkaar samengewerkt. En we hebben ook nooit verschil van mening gehad over de strategie van World Online."

Huisman is niet van plan iets aan de uitspraken van Brink te doen. "Ik besteed mijn tijd en energie liever aan andere zaken. De beursgang is uiterst succesvol geweest voor World Online. Dat was mijn missie, en die is geslaagd."

In plaats van nog verder na te kaarten over de geruchtmakende beursintroductie wil Huisman dan ook liever praten over waar hij momenteel mee bezig is. Sinds afgelopen september leidt hij de divisie Benelux van het Italiaanse internetconcern Tiscali, dat eind vorig jaar WOL inlijfde.

In zowel Nederland als België neemt Tiscali, wat betreft aantallen internetabonnees, de tweede plaats in achter de nationale telecomconcerns KPN en Belgacom. "Maar onze ambitie is om in beide landen tussen nu en twaalf maanden de nummer 1 te worden", vertelt Huisman in het kantoor van Tiscali in Maarssen.

De topman wil het huidige abonneeaantal van 2,5 miljoen geregistreerde gebruikers in de Benelux, sterk uitbreiden door onder andere nog enkele concurrenten op te slokken. Deze maand heeft Tiscali reeds internetaanbieder Wish-NokNok overgenomen, en is het door het uitkopen van Shell volledig eigenaar geworden van 12Move.

In Nederland boekt Tiscali winst. In België worden nog geen zwarte cijfers geschreven. "Volgend jaar zijn we daar ook winstgevend", stelt Huisman echter zelfverzekerd.

Toch nog éénmaal terugkijkend op de turbulente periode die achter hem ligt, wil Huisman nog wel kwijt dat hij het uiteraard betreurt dat het veelbelovende internetbedrijf WOL in korte tijd ten onder is gegaan.

"Maar de situatie die hieruit ontstaan is, biedt weer veel kansen en uitdagingen. Tiscali wordt de grootste onafhankelijke internetspeler in Europa. Bovendien hebben de Italianen met relatief harde hand de focus op onze core business - het verstrekken van internettoegang - gelegd. Ik weet niet of ons dat als World Online, waar we zowel gericht waren op media als op internet, gelukt zou zijn."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 13 november 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.