De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 13 november 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Damrak behoudt kalmte
   
 

AMSTERDAM - De schrik sloeg toe, maar van paniek was maandag geen sprake op de Amsterdamse beurs. Direct nadat in New York een Airbus 300 was neergestort, daalde de AEX-index fors, maar wist zich in de loop van de middag iets te herstellen. De markt hield zich constant bezig met de vraag of er een aanslag in het spel was. De AEX sloot uiteindelijk op 476,29 punten, een verlies van 2,6%.

De Midkap-index sloot op 410,87 punten, een min van 2,1%. Het aandeel van luchtvaartmaatschappij KLM verloor 6,5% en sloot op 10,29. Daarmee was het één van de grootste verliezers.

Veel aandacht ging verder uit naar de bouwaandelen. De koersen daarvan moesten flink omlaag na berichten over grootscheepse fraude in de sector. Beleggers vrezen dat bouwbedrijven binnenkort miljoenenclaims zullen ontvangen. Zo verloor het aandeel van de Brabantse bouwer Heijmans 4,7% op 20,78. Het bericht dat Heijmans het Duitse bedrijf Martin Wurzel overneemt, mocht niet baten. De overname zal volgend jaar goed zijn voor 6 eurocenten winst per aandeel Heijmans, aldus het bedrijf in een officiële verklaring.

Voor de andere grote bouwers was het ook een treurige dag. BAM NBM daalde met 5,8% tot 18,70 en één aandeel Volker Wessels Stevin werd 4,6% minder waard op 21,00. Voor HBG werd aan het eind van de beursdag 11,10 betaald. Dat was 3,5% lager dan het slot van afgelopen vrijdag.

Het aandeel ABN Amro moest na publicatie van zwakke kwartaalcijfers 2,5% terug op 17,55. Beleggers schrokken vooral van de zeer forse toevoeging aan de stroppenpot van de bank. De nettowinst daalde met 40%. Per aandeel viel de winst terug van 0,52 tot 0,30. Het winstcijfer was iets beter dan analisten vooraf hadden voorzien. De winstprognose voor heel 2001 bleef ongewijzigd.

De overige financiële waarden deden het net zomin goed. Zo verloor ING Groep 4,6% op 29,10 en moest Fortis 2,6% prijsgeven op 27,56.

Analisten van JP Morgan hebben het beleggingsadvies voor de aandelen Aegon neerwaarts aangepast. Ze hebben daarbij een koersdoel gegeven van 28. Ook Salomon Smith Barney verlaagde het advies voor de aandelen van de verzekeraar. Daardoor verloor het aandeel Aegon 4,0% van zijn waarde op 29,20. De adviesaanpassingen lijken een gevolg van een analistenbijeenkomst die de Nederlandse verzekeraar afgelopen vrijdag in New York hield.

De beurswaarde van Koninklijke Olie kalfde met 2,1% af. De olieprijs stond onder druk. De markt was niet onder de indruk van de toezegging van Rusland om de productie met 30.000 vaten per dag te beperken. Men vond de Russische productiebeperking onvoldoende. Het land moet de productie met tenminste 300.000 vaten per dag verminderen, is de algemene opinie. Morgen komen de OPEC-landen in Wenen bijeen om te praten over mogelijk een productiebeperking van 1 tot 1,5 miljoen vaten per dag. De aandelen Koninklijke Olie doen 56,70 per stuk.

Bierbrouwer Heineken zou in Latijns-Amerika een samenwerkingsverband overwegen met aartsrivaal Anheuser-Busch. Beide brouwers hebben al een belang in de Chileense brouwerij CCU. Verwacht wordt dat de Zuid-Amerikaanse biermarkt harder groeit dan elders in de wereld. Het aandeel Heineken veerde door de plannen met 1,7% op tot 43,00.

Informatieconcern VNU kondigde aan een belang van 50% te nemen in een dochterbedrijf van de Jaarbeurs. De twee bedrijven willen daarmee een eerste stap zetten in de opbouw van een Europese beursorganisatie. Beleggers waren nog niet erg onder de indruk van de voorzet. VNU werd 0,4% minder waard op 34,75.

Mobiele telefoonaanbieder Libertel heeft een goed halfjaar achter de rug. De winst per aandeel steeg van 0,11 tot 0,17. Tijdens een toelichting op de cijfers liet de onderneming weten de winstgroei van vorig jaar dit jaar niet te kunnen evenaren. Toen steeg de winst met 20%. Maar beleggers lijken tevreden. Aandelen Libertel wisselden voor 8,59 van eigenaar. Dat is 1,1% hoger dan het slot van vrijdag.

Personeelsbedrijf Vedior maakt vandaag zijn kwartaalcijfers bekend. De markt houdt rekening met een winst per aandeel van 0,28. Al eerder liet het bedrijf weten dat de omzet in augustus en september met 30% zou zijn teruggelopen. Als gevolg van toegenomen concurrentie, wordt uitgegaan van verdere druk op de marges. Vooruitlopend op de cijfers leverde het aandeel Vedior 2,5% in op 10,19.

Ook ingenieursbureau Arcadis komt vandaag met resultaten naar buiten. Daarover zijn beleggers optimistischer. Het aandeel koerste 0,3% hoger op 9,05.

Richard van de Crommert



 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 13 november 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.