De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 13 november 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  ABN Amro gaat gebukt
onder voorzieningen

Van een onzer verslaggevers

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 24kb)
Een kantoor van ABN Amro in Amstelveen. (Foto: ANP)
AMSTERDAM - Hogere voorzieningen en een zwaardere belastingdruk hebben ABN Amro in het derde kwartaal van 2001 parten gespeeld. De nettowinst kwam uit op 476 miljoen (1,05 miljard). Dat is 40,2% minder dan de bank in dezelfde periode van vorig jaar in de boeken kon schrijven.

Het slechte nieuws komt niet onverwacht. Eind oktober kwam ABN Amro al met een waarschuwing (de tweede dit jaar) dat de nettowinst lager zou uitvallen dan aanvankelijk verwacht. Voor heel 2001 beloofde ABN Amro toen een winst van 2,3 miljard, 26% minder dan over recordjaar 2000. Het derde kwartaal vormt geen aanleiding om die prognose bij te stellen, liet financieel directeur Tom de Swaan gisteren weten tijdens een toelichting op de resultaten.

De teller staat na de eerste negen maanden van 2001 op 1,83 miljard, 24% minder dan over dezelfde periode vorig jaar. De onzekerheid op de financiële markten heeft de bank gedwongen tot hoge voorzieningen. In het derde kwartaal van dit jaar groeiden die met 308 miljoen, ofwel 22%.

De hoogte van voorzieningen viel marktdeskundigen mee. "Bij de winstwaarschuwing werd nog een totaal bedrag van 1,3 miljard aan voorzieningen genoemd. Ze komen nu iets lager uit", stelt Jaap Meijer, analist bij SNS Securities. "Het beeld bij de winstwaarschuwing is te negatief geschetst."

De belastingdruk steeg in het derde kwartaal van 28% naar 38%. Een belangrijke verklaring daarvoor is dat de bank de verliezen op participaties (private equity) niet kan aftrekken. "Elk verlies is daardoor direct netto", verklaart Meijer. De analist stelt dat het om papieren verliezen gaat, om afschrijvingen op participaties. Op een totaal van 2 miljard zou de bank nu zo'n 5% hebben afgeschreven, nog betrekkelijk weinig vergeleken met anderen in de branche, meent Meijer. Dat de bank de verliezen direct in het derde kwartaal neemt (samen circa 55 miljoen), is volgens de analist een belangrijke verklaring voor de slechte prestaties van de zakendivisie. "Alleen private equity verklaart zeker de helft van de omslag in de nettowinst."

ABN Amro rekent dit en volgend jaar niet op betere tijden. "De kans op verbetering is klein, eigenlijk erg onwaarschijnlijk", stelde De Swaan. Hij benadrukte dat het belang van 11 september voor het beleid van ABN niet overschat moet worden. "Het heeft niet tot nieuwe inzichten geleid", aldus De Swaan. "We waren al bezig met reorganiseren, het heeft slechts de problemen versterkt."

ABN Amro heeft zich in het kader van het herstructeringsproces teruggetrokken uit diverse landen.

Onlangs werd de verkoop van de activiteiten in Argentinië afgerond. De bank houdt daar bruto $46 miljoen aan over. Volgens de financieel directeur is dat proces afgerond en is de bank niet van plan verder aan de 'geografische footprint' te tornen. Wel zal de bank zich mogelijk terugtrekken uit enkele sectoren van het zakenbankieren. Deze activiteiten gaan gebukt onder de huidige marktzwakte. "We zullen de focus leggen op die sectoren waar we mee verder kunnen", aldus De Swaan. Hoeveel banen dat gaat kosten, is nog onbekend. Vooral het zakenbankieren in Azië en in de VS zullen tegen het licht worden gehouden. Eerder sloot ABN Amro al zijn effectenkantoor in Tokyo.

De zakenpoot boekte over de eerste negen maanden 153 miljoen winst, bijna 80% minder dan vorig jaar. "De verslechterde financiële omstandigheden hebben bij deze divisie veel invloed op het resultaat", aldus De Swaan. De opbrengsten uit de effectenhandel en de begeleiding van fusies, overnames en emissies daalden sterk.

De herstructurering in Nederland ligt op schema. In 2001 zijn inmiddels 158 filialen gesloten, waarvan 53 in het derde kwartaal. De bank last nu echter een adempauze in. De Swaan: "Dit om de overgang naar de euro soepel te laten verlopen." In de loop van 2002 rolt de locomotief verder: dan gaan nog eens 120 filialen dicht.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 13 november 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.