De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 13 november 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Doodsangst maakt zich
meester van Rockaway

Van onze correspondent

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 14kb)
De restanten van de Airbus-motor liggen voor een benzinestation in Queens. (Foto: REUTERS)
NEW YORK - En weer huilt New York. Nog nauwelijks bekomen van de treurnis na de WTC-aanslag heeft de rampzalige crash van een Airbus de wonden van de stad weer wijd opengereten. De indringende geur van kerosine verspreidde zich gisteren in de wijde omtrek van de rustige woonwijk Rockaway van Queens, terwijl de lijkzakken af en aan werden gedragen uit het in puin geslagen deel van de buurt.

De wijk was al zwaar getroffen door de aanslag van 11 september. Tientallen bewoners, onder wie brandweerlieden, kwamen toen om het leven en sommige bewoners hebben pas net alle begrafenissen achter de rug. Ooggetuigen beschrijven de doodsangst die zich meester maakte van de buurt na de enorme inslag van het ramptoestel.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 16kb)
Ongeloof, verbijstering en doodsangsten maken zich meester van de bevolking in Queens. (Foto: EPA)
"Ik was net een eitje aan het bakken, toen ik vanuit mijn keukenraam het vliegtuig met oorverdovend geraas rakelings voorbij zag komen", vertelt de hevig geëmotioneerde Monica Russel. "Ik vluchtte naar buiten en zag op dat moment hoe het vliegtuig als een enorme vuurbal explodeerde en de huizen van de achterburen verpletterde."

Laura Rochelle, die enkele straten verderop woont, doet geschokt haar relaas: "We waren net opgestaan toen we een enorme ontploffing hoorden. Het hele huis stond te schudden. Mijn man werkt bij de brandweer en sleepte ons direct mee naar buiten. Een paar woningen waren toen al in een inferno veranderd. Het was vreselijk. Ik weet niet meer wat ik moet denken, zaterdag zijn we nog op een begrafenis geweest van een WTC-slachtoffer. Hoe moeten we hier nu verder?"

Scholen

Het wordt een geluk bij een ongeluk genoemd dat de scholen in de getroffen buurt waren gesloten wegens de viering van Veterans Day. "Anders waren er ook nog veel kleine kinderen om het leven gekomen", aldus de huilende bewoonster Susan Locke.

Burgemeester Rudy Giuliani was snel ter plekke in het gezelschap van politiecommissaris Bernard Kerik en plaatselijk FBI-directeur Barry Mawn. Giuliani stelde New York, hoe gek het ook klinkt, gerust: er waren vooralsnog geen aanwijzingen dat dit een nieuwe terreuraanslag was. De neergestorte vlucht was een geliefde verbinding voor vakantiegangers en veel leden van de miljoenen zielen tellende Dominicaanse gemeenschap in New York. De toestellen zitten veelal vol met Dominicanen die hun familie en vrienden op het straatarme Caribische eiland bezoeken en verblijden met Amerikaanse goederen. Radeloze familieleden verzamelden zich gisteravond op het vliegveld Las Americas van Santo Domingo.

"Oh, mijn God", schreeuwde Miriam Fajardo nadat zij in Santo Domingo hoorde dat haar zuster met drie neefjes aan boord van het ramptoestel was. "Ik heb ze acht jaar niet gezien. En nu zijn ze weg."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 13 november 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.