De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 13 november 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Actie Servische politie
tegen VN-werk

   
 

BELGRADO/DEN HAAG - Ruim honderd zwaar gewapende agenten van de Rode Baretten, een speciale eenheid van de Servische geheime politie, hebben gisteren negen uur lang een snelweg in Belgrado geblokkeerd en zo een enorme chaos veroorzaakt. Met hun actie gaven zij uiting aan hun woede over het feit dat ze hadden moeten meewerken aan een arrestatie voor het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag.

De aanklagers van het Tribunaal lieten terzelfdertijd weten de aanklacht tegen de voormalige Joegoslavische president Slobodan Milosevic (60) uit te breiden.

De Servische Rode Baretten voelen zich misbruikt omdat zij vorige week waren ingezet voor de arrestatie van de Banovic-tweeling, zonder te weten dat de twee broers zouden worden uitgeleverd aan het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag.

De tweeling wordt ervan verdacht gevangenen te hebben doodgeslagen toen zij in 1992 als bewakers werkten in een detentiekamp in Bosnië. De politie-eenheid weigert nieuwe arrestaties voor VN-hof te verrichten zolang er geen wet is over samenwerking met het tribunaal.

Manipulatie

De Servische minister van Binnenlandse Zaken, Dusan Mihajlovic, sprak gisteren tijdens een bezoek aan het Joegoslavië-Tribunaal van een tragisch misverstand en van manipulatie. Iemand zou de Rode Baretten hebben verteld dat ook zij door het Joegoslavië-Tribunaal op de korrel worden genomen. Maar geen enkele Servische agent in actieve dienst is aangeklaagd, aldus Mihajlovic na een gesprek met hoofdaanklaagster Carla Del Ponte.

Servische mensenrechtengroepen beschuldigen de Rode Baretten overigens wel degelijk van misdaden tegen burgers in Kroatië, Bosnië en Kosovo. De nationaal-conservatieve Democratische Partij van Servië (DSS) van de Joegoslavische president Kostunica heeft begrip getoond voor de opstand van de Rode Baretten: de arrestatie van de Banovic-broers was 'vernederend' voor zowel de arrestanten als de agenten, aldus Zoran Sami, de vice-voorzitter van de DSS, gisteren in Belgrado.

Kostunica sprak zich al eerder uit tegen uitlevering van Joegoslavische burgers, zoals die van zijn voorganger Milosevic, aan het tribunaal in Den Haag. Daardoor is hij in conflict met Mihajlovic en de rest van de Servische regering onder premier Djindjic, die wel samenwerking wil met het VN-hof. Hoofdaanklaagster Carla del Ponte heeft het tribunaal gisteren gevraagd Milosevic ook aan te klagen wegens genocide en wreedheden in Bosnië. Milosevic was al aangeklaagd voor misdaden tegen de menselijkheid wegens wreed optreden van de Servische strijdkrachten in Kosovo in 1999. In een later stadium werd daar een genocide-beschuldiging aan toegevoegd voor de oorlog in Kroatië in 1991-1992.

Mondeling

Als er voldoende bewijsmateriaal bestaat voor de jongste aanklacht zal Milosevic gevraagd worden zich mondeling te verdedigen voor het tribunaal. Maar tot nu toe heeft de ex-president geweigerd een pleidooi voor zichzelf te houden sinds hij in juni door Belgrado werd overgedragen aan het tribunaal, dat hij niet erkent.

Een voormalige Joegoslavische officier heeft zich gisteren vrijwillig overgegeven aan het Joegoslavië-Tribunaal omdat hij was aangeklaagd voor het bombarderen van de Kroatische plaats Dubrovnik in 1991.

Oplossing

Voormalig vice-admiraal Miodrag Jokic is een van de vier ex-Joegoslavische militairen die door het tribunaal zijn aangeklaagd wegens het bombardement op het pittoreske havenstadje. "De beslissing die ik heb genomen was erg moeilijk voor mijn familie, maar als militair geloof ik dat het de enige goede oplossing was", aldus Jokic. "Ik heb mijn taken uitgevoerd volgens internationaal erkende wetten, en ik verwacht dat mijn land achter me staat."

Een andere aangeklaagde, de gepensioneerde luitenant-generaal Pavle Strugar, had zich vorige maand al overgegeven aan het tribunaal, terwijl de twee andere verdachten nog steeds op de vlucht zijn.

(ANP/AP)




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 13 november 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.