De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 13 november 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Plunderingen en
executies in Mazar

Van onze redactie

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 20kb)
Oezbeekse hulpverleners en soldaten kijken toe hoe zakken met noodhulp worden geladen in de grensplaats Termez. (Foto: EPA)
buitenland TERMEZ - Unicef, het kinderfonds van de Verenigde Naties, heeft gisteren bekendgemaakt dat een tien vrachtwagens tellend hulpkonvooi in Mazar-i-Sharif in beslag is genomen door de Noordelijke Alliantie, de nieuwe heersers in de noordelijke stad. De vluchtende Taliban-troepen hebben auto's van Unicef meegenomen.

Elders in de stad werden pakhuizen van non-gouvernementele organisaties geplunderd door de binnenrukkende troepen van de Oezbeekse krijgsheer Abdoel Rashid Dostum. Ook hulpvoorraden van het Wereldvoedselprogramma (WFP) moesten het ontgelden. De VN hadden juist Dostum, die in het verleden een naam wist op te bouwen als bloedige plunderaar, gevraagd te zorgen dat recht en orde in de stad gehandhaafd zouden worden.

Het VN-bureau voor de coördinatie van hulp aan Afghanistan meldde verder dat tal van geruchten de ronde doen van gewelddadigheden tegen de plaatselijke bevolking en ook standrechtelijke executies. WFP-woordvoerster Lindsey Davies voegde er aan toe dat haar berichten hadden bereikt over ontvoeringen, op eigen houtje opererende schutters en schietpartijen in de straten van Mazar-i-Sharif.

"Vlak na de val van de stad kwam een groep gewapende mannen de Unicef-kantoren binnen", aldus woordvoerder Chulho Hyun, "ze namen ongeveer alles mee: computers, meubilair, radio-apparatuur..."

Davies zei vanuit de Pakistaanse hoofdstad Islamabad: "De situatie is erg onvoorspelbaar in Mazar-i-Sharif. Ongeveer 89 ton voedsel, suiker, olie en andere goederen is uit onze pakhuizen verdwenen."

Net over de grens met het noordelijke buurland Oezbekistan, bij Termez, staan inmiddels grote hoeveelheden hulpgoederen van de Verenigde Naties gereed om verscheept te worden naar het even oostelijker gelegen havenplaatsje Hairaton, om van daar uit over de weg naar Mazar-i-Sharif getransporteerd te worden. De brug over de rivier de Amoe Darja, bij Termez, blijft nog gesloten uit angst dat de Taliban terug zullen keren.

Droppingen

Alleen het WFP al heeft in Termez 1200 ton tarwemeel opgeslagen en "we verwachten nog eens 5000 ton tarwe uit Kazachstan", aldus Ardag Meghdessian, de WFP-directeur in Tadzjikistan. WFP is van plan binnenkort te beginnen met voedseldroppingen in het noorden, met name in de Pansjir-vallei.

Ook verder westelijk van Mazar-i-Sharif breidt het gebied van de Noordelijke Alliantie zich uit. De stad Herat kwam gisteren in handen van de veteraan Ismail Khan, die de bijnaam 'Leeuw van Herat' draagt. De Taliban lieten weten dat het hier ging om een strategische terugtrekking hunnerzijds.

Hoewel de hoop groeit dat de overwinningen van de Noordelijke Alliantie de hulpverlening in het noorden van Afghanistan zal vergemakkelijken, zetten de berichten van plunderingen in Mazar-i-Sharif voorlopig een streep door de rekening.

De hulporganisaties willen verzekerd zijn van een veilige toegang tot de steden en dorpen in het noorden, vooraleer zij nieuwe transporten in gang zetten, aldus Lindsey Davies.

Gevreesd wordt dat de Noordelijke Alliantie, een losse samenwerking van rivaliserende groeperingen van uiteenlopende etnische samenstelling, zal vervallen in het gedrag dat zij na de val van het door de Sovjet-Unie ondersteunde regime tentoonspreidden. Destijds kwam het pas tot een herstel van recht en orde toen de Taliban het grootste deel van Afghanistan in handen hadden gekregen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 13 november 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.