[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T

Jong Oranje maakt het
zichzelf moeilijk

UTRECHT - De kans dat Jong Oranje deze zomer is vertegenwoordigd op de Europese titelstrijd voor spelers onder de 23 jaar is vrij klein. Vrijdag kwam het elftal van bondscoach Wotte in Utrecht in de eerste van de twee beslissingswedstrijden tegen Engeland niet verder dan een gelijkspel, 2-2. Dinsdag volgt de uitwedstrijd.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 14kb)
De kans dat Jong Oranje deze zomer is vertegenwoordigd op de Europese titelstrijd voor spelers onder de 23 jaar is vrij klein. (Foto: ANP)
Dat de jeugdige Nederlanders het op het veld van Derby County moeilijk gaan krijgen staat als een paal boven water. De wedstrijd vrijdag was de vierde ontmoeting tussen de leeftijdsgenoten uit beide landen en nooit won Oranje. In augustus nog won Engeland in Reading een oefenduel plaats ruim (4-0).

Wotte was na afloop teleurgesteld. "We hebben met goed spel een voorsprong verkregen. Helaas is die weggegeven. Dan kan ik uiteraard niet tevreden zijn. Vooral de snelle gelijkmaker na de hervatting kwam zeer hard aan bij ons. Daarna zijn we niet goed meer in de wedstrijd geweest. Het spreekt voor zich dat we het in Engeland nu heel moeilijk zullen krijgen."

Dat de formatie van bondscoach Wotte halverwege nog leidde (2-1) had het voornamelijk aan Van der Vaart, de nieuwe held van Ajax, te danken. De linkermiddenvelder, in de nationale competitie al goed voor negen treffers, speelde de hoofdrol bij beide doelpunten.

De eerste kwam van de voet van Van der Vaart persoonlijk, na een min of meer mislukte voorzet van clubgenoot Van der Meyde. Kuyt, als Utrechter spelend in zijn "eigen" stadion, verzorgde nummer twee. Hij scoorde in de rebound, nadat Van der Vaart een vrije trap tegen de binnenkant van de paal had geschoten.

Na een moeizaam begin had Jong Oranje het duel in die fase nog enigszins onder controle. Kennelijk deed het gemis van 'zwaargewichten' als Hofland en Janssen zich in eerste instantie niet te serieus gelden, ongetwijfeld omdat de Engelsen vergelijkbare handicaps hadden.

Met orginele vleugelspitsen drong Nederland de wat hoger aangeslagen opponent terug. Afgezien van de beide doelpunten waren er ook mogelijkheden voor Ax (twee keer) en Hersi. Die gingen daar slordig mee om.

Twee gevaarlijke acties in de eerste 45 minuten had het elftal van oud-international Platt aan de andere kant. Bij de eerste schoot Pennant tegen de lat, na een misgreep van doelman Ten Rouwelaar. Bij de tweede was het wel raak. Een minuut voor rust kwam Engeland door Davis op 2-1. Hij kopte raak na een welgeplaatste vrije trap van Carrick.

Daarmee was het gedaan met het overwicht van Nederland, dat ook prompt ver terugviel. De Engelsen trokken het duel onmiddellijk na de hervatting naar zich toe en kwamen snel op gelijke hoogte. Dunn was verantwoordelijk voor de 2-2. De linkermiddenvelder van Blackburn scoorde na een fraaie solo, waarbij hij vier man van Oranje het nakijken gaf. Wotte: "Zo'n doelpunt had natuurlijk nooit mogen vallen."