De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 10 november 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Newconomy zoekt naar exit

Van een onzer verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - Het voormalige boegbeeld van de nieuwe economie, Newconomy, geeft openlijk toe dat de investeringsmaatschappij "in de huidige vorm geen zelfstandig bestaansrecht heeft". De gesprekken die met diverse potentiële 'partners' worden gevoerd zullen echter weinig effect hebben zolang het conflict met PPN (Publishing Partners Nederland) niet uit de weg is geruimd.

PPN is de partij waar Newconomy de internetprovider WhishNokNok vorig jaar van heeft gekocht. Een deel van het overnamebedrag werd betaald in aandelen Newconomy, waarbij een koersgarantie werd bedongen.

Het conflict ontstond toen de aandelen Newconomy in een vrije val belandden, en PPN aanspraak wilde maken op de garantie.

"Wij kunnen die garantie niet waar maken, omdat de wet zo'n constructie niet toestaat", aldus het directielid Cees van Steijn, die overigens pas na de deal met WhishNokNok in dienst trad.

"Het is bizar dat de afspraak is gemaakt, door juristen is vastgelegd en vervolgens ook nog bij de notaris is gepasseerd zonder dat iemand heeft geroepen: jongens, dit kán helemaal niet."

In maart dit jaar werd een compromis gesloten, hetgeen onder meer behelsde dat PPN 10 miljoen uit de verkoopopbrengst van WhishNokNok zou krijgen. De verkoop van de provider aan het Italiaanse Tiscali (dat al eerder World Online opslokte) bracht echter niet meer dan de helft, waarvan eenderde ook nog eens naar de andere aandeelhouder (Scaramea) ging.

"Vandaar dat we nog wat stoeien", aldus Van Steijn, die erkent dat het conflict met PPN nog steeds als een zwaard van Damocles boven Newconomy hangt. "Als we dit niet oplossen, dan komen we niet verder."

De gisteren bekendgemaakte derdekwartaalcijfers bieden weinig hoop. Het nettoverlies kwam uit op 2,5 miljoen, onder meer door de 1,3 miljoen die op participaties moest worden afgeboekt. De rest van het verlies is te wijten aan de bedrijfskosten (0,6 miljoen) een eenmalige voorziening voor een failliete debiteur (0,7 miljoen), waar nauwelijks een omzet (0,1 miljoen, voortkomend uit de aan eigen participaties geleverde diensten) tegenover stond.

"De omzet is irrelevant", benadrukt Van Steijn. "Het gaat om de verkoop van participaties ('exits')." Gezien het huidige economische klimaat zijn boekwinsten - en daarmee inkomsten voor Newconomy - echter verder weg dan ooit. Tot 30 september heeft Newconomy vier participaties verkocht en er zes failliet zien gaan. Van de overige deelnemingen (20) staan er inmiddels 18 op de balans tegen een bedrag lager dan de aanschafwaarde. Vijf zijn "voorzichtigheidshalve" zelfs volledig afgewaardeerd.

Omdat de meeste afschrijvingen eerder dit jaar plaatsvonden valt het verlies in het derde kwartaal nog mee: in het eerste halfjaar werd meer dan 20 miljoen verloren op de participaties. "We hebben enige maanden met de kraan open gedweild", aldus Van Steijn. "De kranen zijn nu dicht, en de vloer is droog. Alleen hebben we nog een geschil met de leverancier van de vloer." Lees: PPN. Een 'werknemer' van deze laatstgenoemde maatschappij laat weten dat over "drie à vier weken" uitsluitsel wordt verwacht. Newconomy kan het zelf dankzij een aanvullende financiering van ABN Amro (de bank die het geesteskind van Maurice de Hond naar de beurs bracht) tot medio volgend jaar uitzingen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 10 november 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.