De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 10 november 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  KPN alweer fors onderuit
   
 

AMSTERDAM - De beurskoers van telecomconcern KPN moest gisteren wederom stevig achteruit. Met een koersdaling van 12,4% tot 5,02. Daarmee was het de grootste daler onder de hoofdfondsen. Het bedrijf houdt er rekening mee dat de omzetgroei de komende jaren onder de 15% zal uitkomen. Een nieuwe indicatie werd niet gegeven. Daar waren beleggers niet gelukkig over.

De Amsterdamse effectenbeurs als geheel hield het ook niet droog gisteren. De AEX-index verloor 2,3% van zijn waarde op 488,86. Ook de midkappers verloren terrein: 0,7% op 419,63.

Volgens beleggingsgoeroe Rienk Kamer blijft het dit jaar janken op de beurs, zo liet hij weten op zijn jaarlijkse symposium in Den Haag. Voor de gelegenheid kwam hij op met viool. "De neerwaartse krachten staan aan de winnende kant. Het is daardoor tegenwoordig gemakkelijker dan ooit om een klein fortuin te verwerven op de beurs. Maar daar moet je wel veel geld inzetten." Kamer wees er verder op dat de beurs qua koerswinstverhouding hoger gewaardeerd is dan ooit.

Het economisch bureau van Van Lanschot Bankiers is daarentegen positief. Volgens econoom Arno Barens van de bank kan de markt de opgaande lijn weer spoedig oppikken. Hij verwacht dat slecht bedrijfsnieuws weinig negatieve invloed meer zal hebben op de beurskoersen. Verder zullen naar zijn mening de wereldwijde renteverlagingen een economisch herstel volgend jaar bevorderen.

In aanloop op kwartaalcijfers liet ABN Amro echter 3,7% liggen op 18,00. De grootbank presenteert maandagochtend zijn financiële resultaten. Beleggers verwachten daar weinig goeds van. Er wordt rekening gehouden met een winstdaling van 40%. Vooral hogere voorzieningen en kredietproblemen spelen het bedrijf parten.

Analisten van SNS Securities hebben het beleggingsadvies voor de aandelen Getronics aangepast van 'kopen' tot 'houden'. Ook de winsttaxaties zijn neerwaarts aangepast. De winstverwachting en de fundamenten van het bedrijf rechtvaardigen volgens de SNS-analisten geen 'buy'-advies meer. Bovendien vindt men de aangekondigde kostenbesparingen onvoldoende. Getronics gaf donderdag een winstwaarschuwing. Het koersdoel voor Getronics ligt op 4. Het aandeel moest gisteren met 4,3% achteruit op 3,35.

Het aandeel Unilever liet 0,9% liggen op 61,55. Ook hier lieten de SNS Securities-analisten van zich horen. Weliswaar rapporteerde de Brits-Nederlandse voedingsmiddelengigant onlangs goede resultaten, maar dat zou volgens de analisten al volledig in de beurskoers zijn verdisconteerd. Het advies werd daarom verlaagd tot 'houden'.

Bij de midkappers verloor KLM 3,5% op 11,00. Donderdag was het aandeel van de luchtvaartmaatschappij nog een van de sterkste stijgers. Toen speculeerden beleggers nog over eventuele gunstige gevolgen voor KLM door het faillissement van de Belgische branchegenoot Sabena. Gisteren zagen beleggers dat kennelijk minder positief.

Havenbedrijf Vopak verloor 2,2% nadat het voorbeurs een winstwaarschuwing naar buiten bracht. Over heel 2001 wordt een winst voorzien van circa 160 miljoen of enigszins lager. "Dat wordt dus lager", sneerde een handelaar in een reactie. Enkele maanden geleden dacht Vopak nog een winst van tenminste 160 miljoen te boeken over heel 2001. Aandelen Vopak wisselen voor 16,59 van eigenaar.

Automatiseringsbedrijf Landis was de grootste daler in het midkap-segment. Het aandeel daalde met 7,4% tot 2,50.

Richard van de Crommert




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 10 november 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.