De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 10 november 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Val Mazar-i-Sharif
winst voor de VS

Van onze redactie

   
 

buitenland ISLAMABAD - Als de strategisch gelegen stad Mazar-i-Sharif inderdaad is veroverd door de Afghaanse oppositie, zouden de Verenigde Staten tezamen met de Noordelijke Alliantie gisteren voor het eerst belangrijke militaire winst hebben geboekt op de fundamentalistische Taliban sinds de aanvallen op Afghanistan op 7 oktober begonnen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 22kb)
Tot hilariteit van omstanders wordt in Quetta een demonstrant met een zelfgemaakt geweer opgebracht. (Foto: REUTERS)
Volgens de Afghaanse oppositie zijn de strijders van de Taliban op de vlucht geslagen richting Kaboel. "De enige Taliban die zijn achtergebleven zijn de strijders die wij gevangen hebben genomen", meldde de commandant van de Noordelijke Alliantie, generaal Abdoel Rashid Dostum gisteren. Washington noemde gisteren de eerste berichten over Mazar-i-Sharif "bemoedigend". De Britse premier Tony Blair ging een stapje verder en sprak van "een substantiële stap vooruit" in de campagne om de verovering van de stad. "Ik weet nog niet alle details, maar ik heb er geen twijfel over dat alle militaire acties op dit moment in het nadeel van de Taliban uitvallen", aldus Blair.

Klap

De val van Mazar-i-Sharif zou een grote klap betekenen in het gezicht van de fundamentalistische heersers van Afghanistan die al 34 dagen de Amerikaanse aanvallen, voornamelijk vanuit de lucht, verduren. Van Mazar-i-Sharif lopen cruciale aanvoerroutes tussen de hoofdstad Kaboel en het noordelijke buurland en voormalige Sovjet-republiek Oezbekistan. Ook ligt er een belangrijk vliegveld bij de stad.

Tot nu toe weigerden de Taliban de vermeende Saoedische topterrorist Osama bin Laden uit te leveren, die verdacht wordt het brein te zijn achter de aanslagen op het WTC en het Pentagon op 11 september.

Intussen gingen de aanvallen op Kaboel door. Zo'n acht bommen werden op de stad gegooid.

Volgens ooggetuigen behandelden dokteren gewonden op de straat. Ook zouden er bij aanvallen in het zuiden van Afghanistan burgers zijn omgekomen.

"In Kandahar zijn 15 mensen gedood en 25 mensen gewond geraakt toen een bom het Mirwais Mina-ziekenhuis raakte", zei Taliban-minister van Informatie Abdoel Hanan Himat. De stad is de thuisbasis van de opperste leider van de Taliban, mullah Omar.

Staking

In buurland Pakistan hadden gisteren moslimfundamentalisten een landelijke staking uitgeroepen om te protesteren tegen het pro-Amerikaanse beleid van president Pervez Musharraf. In grote steden als Karachi, Lahore, Peshawar en Rawalpindi blokkeerden zij wegen en richtten vernielingen aan. De politie arresteerde tientallen demonstranten en schoot er vier dood in de stad D.G. Khan. In D.G. Khan, 500 kilometer ten zuiden van Islamabad, opende de politie het vuur op moslimactivisten die weigerden een blokkade van een doorgaande weg en spoorlijn op te geven. De demonstranten bekogelden de agenten met stenen en schoten op hen. Behalve de vier doden vielen er volgens de politie zes gewonden.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 10 november 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.