De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 9 november 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Meerderheid Kamer
staat geheel achter
militaire bijdrage

Van onze parlementaire redactie

   
 

DEN HAAG - Een meerderheid in de Tweede Kamer staat pal achter het besluit van het kabinet om een bijdrage te leven aan de militaire acties van de Verenigde Staten tegen het internationaal terrorisme. Alleen de SP is tegen, terwijl GroenLinks nog twijfelt.

De partijen PvdA, VVD, CDA, ChristenUnie en SGP vinden het een logische stap dat de uitgesproken steun aan de de VS wordt omgezet in het mogelijk sturen van militairen en materieel naar de oorlogsregio.

Daden

"Nederland maakt op deze manier duidelijk dat ze actief wil bijdragen aan het bestrijden van het internationaal terrorisme", aldus CDA-Kamerlid Verhagen. "Wij hebben de aanval op de Verenigde Staten altijd als een aanval op onszelf beschouwd."

VVD'er Weisglas stelt dat er sprake is van "een substantiële bijdrage" van Nederland. "Het is terecht dat de woorden nu worden omgezet in daden. Nederland heeft sinds 11 september solidariteit getoond. Wij staan achter deze bijdrage", zegt de liberale woordvoerder.

PvdA-fractievoorzitter Melkert stemt eveneens in met de inzet van militaire eenheden voor humanitaire en logistieke doeleinden. "Dit besluit is een passend vervolg op de steun die Nederland de VS heeft toegezegd. De PvdA gaat ervan uit dat er op korte termijn een debat plaatsvindt met de regering over dit besluit", aldus Melkert. Hij wil dat Nederland "op reële wijze" geïnformeerd en geconsulteerd wordt in de toekomst.

GroenLinks

Onduidelijk is of GroenLinks de Nederlandse bijdrage gaat steunen. Volgens GroenLinkser Harrewijn zou er steun kunnen komen voor zover het gaat om de inzet van Nederlandse eenheden voor humanitaire doeleinden.

"Maar daar twijfel ik nog aan als ik zo het lijstje afloop", aldus Harrewijn, die zeer verbaasd is over de omvang van de Nederlandse marine-inzet. "Afghanistan ligt niet eens aan zee. Dus ik vraag me af waarom er zoveel schepen daar naar toe moeten gaan."

ChristenUnie-Kamerlid Van Middelkoop vindt dat Nederland geen andere keus heeft dan met de Amerikanen mee te werken, ook als dat risico's voor de militairen met zich meebrengt. SP'er Van Bommel echter zegt dat Nederland een belangrijke rol gaat spelen bij het winnen van inlichten voor de gevechtacties en is daar fel op tegen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 9 november 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.