De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 9 november 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Onderzoek naar
megafraude in
de bouwwereld

door Jeroen Hendriks en

   
 

DEN HAAG - Minister Korthals (Justitie) laat het openbaar ministerie zo snel mogelijk een strafrechtelijk onderzoek instellen naar een megafraude in de bouwwereld. De Tweede Kamer is geschokt en eist een diepgaand onderzoek van het kabinet naar keiharde beschuldigingen dat Nederlandse bouwbedrijven verboden prijsafspraken maken.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 11kb)
Ir. Ad Bos
De overheid betaalt als opdrachtgever van tunnels, wegen en gebouwen jaarlijks vele honderden miljoenen guldens teveel aan aannemers die de prijzen via verboden onderlinge afspraken kunstmatig hoog houden. Ook gemeenten als Amsterdam en Rotterdam en bedrijven zijn zwaar gedupeerd.

Kleine bedrijven worden gechanteerd om mee te doen aan de illegale praktijken. Verder worden hoge ambtenaren van Rijkswaterstaat beschuldigd van het aannemen van geld, reisjes en gratis verbouwingen aan eigendommen.

Tipgever in de fraudezaak is ingenieur Ad Bos, tot twee jaar geleden technisch directeur van bouwbedrijf Koop Tjuchem uit Groningen, die tussen 1988 en 1998 een schaduwboekhouding heeft bijgehouden van honderden transacties in de bouwwereld.

Volgens PvdA-Kamerlid Van Gijzel, die spreekt van "de grootste fraude in de Nederlandse geschiedenis", is Bos alsnog bereid om zijn informatie aan Justitie te geven. Zodra de stukken binnen zijn, start het OM een strafrechtelijk onderzoek, zo bevestigen hoge Justitiebronnen.

Van Gijzel en zijn CDA-collega Leers eisen komende week in een spoeddebat met de ministers Korthals, Netelenbos (Rijkswaterstaat) en Jorritsma (Economische Zaken) dat de onderste steen boven komt.

Klokkenluider Bos is bijna twee jaar lang tevergeefs met Justitie in onderhandeling geweest over een vergoeding voor zijn informatie, zoals deze krant vorig jaar al heeft gemeld.

Ook de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa), die illegale prijsafspraken moet onderzoeken, had contact met Bos die zijn informatie wilde verkopen. De NMa vond echter geen harde bewijzen. Minister Jorritsma betreurt dat de NMa geen gebruik heeft gemaakt van de bevoegdheid om de dossiers op te eisen.

Na het stuklopen van alle onderhandelingen heeft Bos zijn dossiers aan het tv-programma Zembla gegeven dat gisteravond diverse voorbeelden van fraudegevallen in beeld bracht. Hij wil dat de bouwbedrijven die hem nu als zelfstandig ondernemer het leven zuur maken aan de schandpaal worden genageld.

Te hoog

In Bos' schaduwboekhouding van ruim 600 pagina's worden grote en kleinere bouwprojecten opgesomd, met daarbij aangegeven voor welke prijs het werk is aangenomen, hoeveel er te veel is betaald en welke bedrijven dat geld hebben verdeeld. Gemiddeld zijn prijzen bij aanbestedingen zo'n 20% te hoog.

Bos: "Nagenoeg alle werken in dit land gaan zo. De bouwbedrijven laten grote opdrachtgevers zoals Rijkswaterstaat, Railinfrabeheer en Schiphol voor zeker 500 miljoen gulden per jaar te veel betalen. Deze situatie is in de achterliggende jaren langzaam gegroeid en steeds verder uit de hand gelopen. Bij Rijkswaterstaat weet men van deze praktijken, maar doet er niets aan omdat men zelf onderdeel is van het systeem."

Bos zegt een lijst met namen van corrupte ambtenaren gedeponeerd te hebben bij een notaris. Minister Netelenbos wil dat die lijst aan Justitie wordt overhandigd.

Geconfronteerd met informatie over de bouw van de D-pier zegt een Schiphol-woordvoerder dat "het lijkt alsof er afspraken gemaakt zijn over prijzen". Bos beticht zijn ook oud-werkgever Koop Tjuchem ervan bij de bouw van de HSL-tunnel onder het Groene Hart een veel te hoge prijs te hebben berekend. Het bedrijf wilde gisteren niet reageren.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 9 november 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.