De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 8 november 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Frontale aanval
op terreurgeld

Van onze correspondent

   
 

NEW YORK - Amerika heeft frontaal de aanval geopend op de geldstromen van Osama bin Ladens Al-Qaeda organisatie. De douane heeft gisteren verspreid over de Verenigde Staten invallen gedaan bij bedrijven die verdacht worden van financiering van het terreurnetwerk. De VS voegden ook de namen van 62 instanties en personen toe aan een al bestaande lijst van 88 verdachte financiers. De aanvulling omvat onder meer twee organisaties die banden zouden hebben met Bin Laden: Al-Taqua en Al-Barakaat.

Het bedrijf dat vanuit Noord-Holland opereerde en gisteren ook op de zwarte lijst is geplaatst, maakt volgens de VS deel uit van deze twee omvangrijke ondergrondse, islamitische banknetwerken ('hawala's'). Het ook wel als BTELCO aangeduide Barakaat Telecommunications in 't Veld wordt volgens de VS geleid vanuit de Somalische hoofdstad Mogadishu. Bin Laden onderhoudt al jaren nauwe banden met islamitische fundamentalisten in Somalië.

De invallen gisteren door de Amerikaanse douane werden gedaan bij vestigingen uit het Barakaat-netwerk. De organisatie was onder meer actief in de staten Minnesota, Massachusetts, Ohio en Washington.

Op last van president George Bush zijn de Amerikaanse tegoeden van Barakaat bevroren. Naast de vertakking in ons land richten de VS ook het vizier op vestigingen van Barakaat in Zweden, Somalië en de Verenigde Arabische Emiraten. Het Witte Huis heeft diverse landen verzocht de geldstroom te blokkeren.

Verder is de financiële aanval geopend op de hawala-instelling Al Taqua met connecties over de hele wereld. De Italiaanse justitie heeft gisteren huiszoekingen verricht in de woningen van Al Taqua-oprichters Youssef Nada en Ali Himat. Ook de Zwitserse politie heeft invallen gedaan en administratie in beslag genomen.

Een speciale Amerikaanse 'taskforce' van Financiën, CIA en FBI vermoedt dat Bin Laden de ondergrondse banken heeft gebruikt om de financiering van zijn terreurdaden aan het zicht van de autoriteiten te onttrekken. Op deze wijze zouden, buiten het traditionele banksysteem om, vele miljoenen dollars naar Al-Qaeda zijn gesluisd.

De bombardementen op Afghanistan gingen gisteren onverminderd door. De frontposities van de Taliban bij Mazar-i-Sharif en Kaboel werden aangevallen. Bij de hoofdstad werden andermaal B-52's ingezet.

Volgens de Afghaanse oppositie, verenigd in de Noordelijke Alliantie, beginnen de bombardementen effect te sorteren voor hun opmars richting de strategisch gelegen stad Mazar-i-Sharif. De Alliantie zegt gisteren Shurgar, 60 kilometer ten zuiden van Mazar-i-Sharif te hebben ingenomen. De Taliban ontkennen dit.

President Imomali Rachmonov van Tadzjikistan maakte gisteren bekend dat de Verenigde Staten gebruik mogen maken van drie vliegvelden in het land. Het nieuws is een opsteker voor Amerika, want de bases liggen aanzienlijk dichterbij het oorlogsgebied als vanwaar nu gevechtsvliegtuigen opstijgen. Het Pentagon heeft echter nog geen besluit genomen over het gebruik van de vliegvelden.

Na de waarschuwing van Bush dinsdag dat Osama bin Laden probeert nucleaire wapens te verwerven, kwam gisteren het bericht dat terroristen hun oog hebben laten vallen op een Russische 'begraafplaats' voor nucleaire onderzeeërs. Terroristen zouden daar onderdelen van kernwapens kunnen bemachtigen. Rusland zegt dat die risico's te verwaarlozen zijn en dat de beveiliging is opgevoerd.

In Katar hebben bewakers een man die het vuur opende op een Amerikaanse legerbasis neergeschoten. De 'aanslag' zou niets te maken met de Amerikaanse aanvallen op Afghanistan. In de Golfstaat begint morgen een bijeenkomst van de Wereldhandelsorganisatie.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 8 november 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.