De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 6 november 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Louis van Gaal haalt Boateng, Ronald de Boer en Moens bij selectie
Voetbalpaus
wacht nog

Van onze speciale verslaggever

   
 

ZEIST - George Boateng maakt morgen voor het eerst zijn opwachting bij het Nederlands elftal. De middenvelder van Aston Villa is door Louis van Gaal opgeroepen voor de oefeninterland van komende zaterdag tegen Denemarken. Oscar Moens, die één cap op zijn naam heeft, meldt zich ook aan de poort van het trainingskamp in Hoenderloo. "Het duel in Kopenhagen staat in het teken van het EK 2004. Op de training zal ik bekijken of ze toe zijn aan hun debuut", vergiste Van Gaal zich lichtelijk in de conduitestaat van de AZ-doelman.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 25kb)
George Boateng in een duel met Ruud van Nistelrooy in de wedstrijd Aston Villa tegen Manchester United. (Foto: EPA)
Misschien was hij er met zijn gedachten niet helemaal bij, want Boateng omschreef hij in zijn openingszin als één van de drie 'Nederlanders' in de selectie, terwijl naast Van Hooijdonk en Moens juist Denny Landzaat zijn brood verdient in de KPN Eredivisie.

Het schoonheidsfoutje zij hem vergeven.

Bedenkelijker is het feit dat Louis van Gaal zich in nevelen blijft hullen over zijn toekomst. De kapitein staat nog altijd met vaste hand aan het roer in de bossen van Zeist en niemand die hem wat doet. Sterker, de bondscoach lijkt er wel plezier in te scheppen om iedereen in het ongewisse te laten. Hij laat alle opties open. Maar de aanwijzingen worden sterker dat de bondscoach blijft zitten waar hij zit. Indirect gaf hij dat ook aan. "Ik weet wat Bosvelt kan. Nu krijgt Boateng een kans. Als straks in september de EK-kwalificatie begint, zal ik de beste van het moment kiezen."

Toen daaraan conclusies werden verbonden, trok hij gelijk aan de handrem. Volgens Van Gaal hoeft er voorlopig ook niemand in de bossen van Zeist te gaan liggen om doorgehakte knopen op te duiken. De komende twee weken zal er geen witte rook komen van de nationale voetbalpaus. "Volgende week ben ik in Engeland voor de play-offs van Jong Oranje. Verder geef ik nog een cursus Coach Betaald Voetbal. Dat zijn dingen die op de korte termijn veel belangrijker zijn en die gaan dus voor."

Van Gaal heeft geen enkele boodschap aan de roep om duidelijkheid. Met de oefenwedstrijd tegen de Denen is er wel een lijn uitgezet die afwijkt van zijn werkwijze, die tot de desastreuze uitschakeling voor het WK leidde. "In het verleden ging ik uit van vertrouwen, nu zal de vorm een meer bepalende factor worden. Ik ga nu niet uit van het cultuurgoed van het Nederlands voetbal, maar meer van het beschikbare materiaal. Zo zitten er voor het komende duel veel meer spitsen in de selectie dan buitenspelers. Ik heb er vier van internationaal niveau en dan tel ik Kluivert nog niet eens mee. Tegen de Denen gaan we met twee spitsen spelen. Dat betekent in de praktijk dat ik er op het veld drie van de vijf kwijt ben als ik met een schaduwspits ga opereren."

In de groep van achttien man is Ronald de Boer na ruim een jaar teruggekeerd. Fernando Ricksen, Victor Sikora, Bobby Petta, Marc Overmars en Arthur Numan haakten af door blessureperikelen. Paul Bosvelt, Jan Vennegoor of Hesselink, Ruud Knol en Rafael van der Vaart ontbreken in vergelijking met het keurkorps dat tegen Andorra de WK-kwalificatiereeks tot een rampzalig einde bracht. Phillip Cocu mag deze interland aan zich voorbij laten gaan, omdat Van Gaal andere middenvelders aan het werk wil zien. Dat komt goed uit, want de Barcelona-speler heeft in de topper tegen Real Madrid een lichte knieblessure opgelopen.

Selectie Nederlands elftal. Doel: Van der Sar (Fulham), Moens (AZ).

Verdediging: Melchiot (Chelsea), Reiziger, Frank de Boer (Barcelona), Stam (Lazio Roma), Van Bronckhorst (Arsenal).

Middenveld: Landzaat (Willem II), Boateng (Aston Villa), Kluivert (Barcelona), Ronald de Boer (Glasgow Rangers), Seedorf (Internazionale), Davids (Juventus).

Aanval: Makaay (Deportivo la Coruna), Hasselbaink, Zenden (Chelsea), Van Nistelrooy (Manchester United), Van Hooijdonk (Feyenoord).




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 6 november 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.