De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 6 november 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Binnenkort zelfs speelfilm over Italiaans voetbalwonder
Chievo zet Serie A
op zijn kop

   
 

De voorzitter van Chievo, Luca Campedelli, wordt dagelijks overstelpt met telefoontjes en faxen uit de hele wereld - van China tot Zuid-Afrika - De voetbalwereld in Italië staat dit seizoen weer eens op zijn kop. Dit keer echter niet om dopingschandalen, miljoenenaankopen, nieuwe sterren of scheidsrechters die partijdig fluiten, maar door de verrassende koploper van de serie A.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 28kb)
Deze jongens uit Verona spiegelen zich niet langer aan de helden van Juventus of Milan of Roma, maar aan hun eigen club Chievo Verona. (Foto: AP)
Chievo is de naam, Chievo Verona. Een piepklein clubje uit een onbelangrijk wijkje van Verona is het gelukt om met leuk en spectaculair aanvallend voetbal koploper te zijn in een van de duurste competities ter wereld. Het buurtclubje, dat altijd op een handjevol van 3000 trouwe supporters kon rekenen, heeft in de eerste negen wedstrijden 20 punten gehaald en staat nu twee punten voor op nummer twee Internazionale.

De enige wedstrijd die Chievo verloor was die tegen Juventus. In Turijn werd het in een spannend duel 3-2. In de slotfase kreeg de thuisclub een strafschop wegens een overtreding die behalve de scheidsrechter niemand zag. Toch staat de 'Dame' uit Turijn nog altijd zes punten achter op Chievo.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 22kb)
Clubvoorziter Luca Campedelli. (Foto: AP)
Klinkende namen als Juventus, AC Milan, Internazionale, AS Roma en Lazio Roma hebben voorlopig het nakijken. Het schaamrood staat hen op de kaken, want hoe kunnen ze een lokaal clubje vrezen dat dit jaar voor het eerst de serie A heeft bereikt en met een klein budget zonder probleem de koppositie heeft ingenomen?

met dezelfde vraag: hoe is dit nou mogelijk? De kleine club is juist door haar underdogpositie ongekend populair geworden over de hele wereld. In Italië wordt binnenkort zelfs een film over het nieuwe voetbalfenomeen gemaakt.

Campedelli blijft bij dit alles broodnuchter. "Onze eerste doelstelling is om in de Serie A te blijven, verder zien we wel hoe het gaat", mompelt il presidente verlegen voor de camera's. Alle spelers van het elftal kosten bij elkaar nog minder dan een topspeler als Hernan Crespo, maar hun marktwaarde is natuurlijk enorm gestegen.

Chievo-trainer Luigi Del Neri wordt ondertussen overal door managers en ondernemers gevraagd hoe hij een ploeg mensen zo goed weet te motiveren. Zijn antwoord in het kort: samen duidelijke doeleinden delen, met beide benen op de grond blijven, niet naast je schoenen lopen, maar ervan overtuigd blijven dat je nooit bij voorbaat verslagen bent.

En als hem gevraagd wordt wat hij vindt van zijn Chievo als koploper, blijft hij even bescheiden: "Ik ben blij dat ik mensen naar het stadion heb gebracht. De spelers vermaken zich, rennen en geven alles van zichzelf op het veld."

Aartsrivaal

De traditionele aartsrivaal en stadsgenoot Hellas Verona, die dit jaar behoorlijk meedraait in de competitie, ziet met lede ogen aan hoe het kleine broertje, dat dezelfde geel-blauwe kleuren draagt, de grote broer brutaal heeft ingehaald. Hellas Verona komt nogal eens in het nieuws, omdat de supporters de meest racistische van Italië zijn. Dat bleek wel toen de club van plan was de donkere Nederlander Maickel Ferrier (tegenwoordig Cambuur Leeuwarden) een contract aan te bieden en supporters als 'welkomstgeschenk' een zwarte pop met een Hellas Verona-shirt op de tribune in brand staken.

Bij Chievo bestaan dit soort zaken niet. De gekleurde voetballers Christian Manfredini en Eriberto zijn nota bene samen met Corini de grote sterren en een belangrijk visitekaartje van het sympathieke clubje, dat met een begroting van slechts 15 miljoen gulden werkt. Niet meer dan 5% van de budgetten, die bij Lazio Roma, Juventus en AC Milan worden gehanteerd.

Een grotere aanklacht tegen het door het grote geld doordrenkte beleid van de grote Italiaanse clubs is nauwelijks denkbaar.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 6 november 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.