De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 6 november 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Twentsche Kabel ontslaat en verwacht 35% minder winst

Van een onzer verslaggevers

   
 

HAAKSBERGEN - Twentsche Kabel is hard getroffen door de malaise in de telecomsector. Doordat krap bij kas zittende telecomondernemingen terughoudend zijn in het bestellen van kabel, verwacht het beursgenoteerde concern uit Haaksbergen dit jaar 35% minder nettowinst te boeken.

Tot nog toe ging Twentsche Kabel uit van een jaarwinst die overeenkwam met het resultaat uit 2000, toen er 30,8 miljoen boven de streep overbleef. Nu rekent de onderneming op een winst van circa 20 miljoen over heel 2001. In het eerste halfjaar heeft Twentsche Kabel overigens al 14,9 miljoen winst gedraaid, waardoor het resultaat in het tweede halfjaar waarschijnlijk blijft steken op een schamele 5 miljoen.

Twentsche Kabel heeft besloten de winstverwachting te verlagen, omdat het aantal orders terugloopt. "Vooral veel opdrachten voor tussen oktober en december worden door klanten uitgesteld, en verschoven naar volgend jaar", laat bestuursvoorzitter Alexander van der Lof in een telefonische toelichting weten.

Om de klappen op te vangen, gaat het concern een nog onbekend aantal banen schrappen. Volgens Van der Lof komt Twentsche Kabel over één of twee weken met nadere mededelingen waar de arbeidsplaatsen precies zullen vervallen.

De plannen voor de ingreep worden momenteel nog uitgewerkt, aldus de topman. Bij Twentsche Kabel werken wereldwijd drieduizend personen.

De meeste banen lijken op de tocht te staan bij de kabelgroep van Twentsche Kabel. Deze divisie heeft namelijk het meeste last van telecomondernemingen, die na het aanschaffen van peperdure umts-frequenties de hand op de knip zijn gaan houden. Daardoor verkoopt Twentsche Kabel vooral minder optische en koperkabel.

Binnen de kabeldivisie zal waarschijnlijk hard worden ingegrepen bij het al jaren verlieslijdende Plastic Insulated Cables (PIC). Bij dit in Engeland gevestigde onderdeel, dat telecom- en datakabels produceert, werken circa honderd mensen. Mogelijk wordt PIC zelfs gesloten of verkocht.

Om de tegenvallende marktomstandigheden het hoofd te bieden, neemt Twentsche Kabel een bijzondere last van 5 miljoen. "Maar die last kan ook hoger uitvallen als dat nodig is. Dat zullen de komende maanden moeten uitwijzen", laat Van der Lof weten.

Door de afwachtendheid van telecombedrijven, die onder andere proberen het vervangen van koper- door glasvezelkabel uit te stellen, is de bezettingsgraad van sommige bedrijfsonderdelen van Twentsche Kabel gedaald tot rond de 15%. "Dit terwijl een bezettingsgraad van 70 tot 80% gezond is", zegt Van der Lof.

Volgens de bestuursvoorzitter is de bezettingsgraad eveneens laag, omdat Twentsche Kabel tracht de voorraden niet verder te laten oplopen, en waar mogelijk juist af te bouwen. "We proberen in één keer uit deze dip te komen."

Van der Lof denkt dat door de malaise in de sector de omzetgroei dit jaar beperkt zal blijven. "Dat betekent een toename van 1 à 2%." Vorig jaar realiseerde Twentsche Kabel een omzet van 586 miljoen. Gezien de omzet van 317 miljoen die de onderneming in de eerste helft van 2001 behaalde, zou het resultaat in het tweede halfjaar met ruim 5% achterblijven bij dezelfde periode van het vorig jaar.

De bestuursvoorzitter verwacht verder dat het herstel niet eerder dan medio 2002 echt zal inzetten. "In de eerste helft van volgend jaar zal de bezettingsgraad al weer toenemen. Maar voor de dubbelcijferige groei van de markt moeten we toch wachten tot het tweede halfjaar van 2002."

Ondanks de tegenzittende markt handhaaft Twentsche Kabel de financiële doelen voor de middellange termijn. De raad van bestuur streeft naar een groei van de winst per aandeel met 10% per jaar, een stijging van de omzet binnen drie jaar naar 1 miljard en in 2003 moet de marge op de omzet zijn gestegen van 8 naar 9%. "We blijven daaraan vasthouden", vertelt Van der Lof. "We vinden namelijk dat de telecommarkt daarvoor voldoende groeiperspectieven biedt."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 6 november 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.