De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 6 november 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Wall Street opgewekt
   
 

NEW YORK - De Amerikaanse effectenbeurzen hebben gisteren een voorschot genomen op een renteverlaging. Zowel de Dow Jones-index (+1,3% op 9441,03) als schermenbeurs Nasdaq (+2,7% op 1793,47) wonnen aanzienlijk terrein. En dat terwijl de laatste macro-cijfers eerder om te huilen dan om te lachen waren.

De inkoopmanagersindex (NAPM) voor de dienstensector liet namelijk een schrikbarende daling zien. Het cijfer over de maand oktober daalde van 50,2 naar 40,6. Analisten hadden gerekend op een getal van 46,4. Een cijfer onder de 50 duidt op economische krimp, een cijfer daarboven op groei.

Het pessimisme van de inkopers duidt erop dat de Amerikaanse economie steeds meer moeite heeft om op de been te blijven. Het afbladderende consumentenvertrouwen liet dat onlangs ook al zien. De NAPM-cijfers waren extra laag als gevolg van de aanslagen in de VS, 11 september, maar ook daarvoor was het allerminst koek en ei.

Op Wall Street had men aan zwartkijkerij evenwel geen boodschap. De rentehoop leefde volop. Vandaag komt de Federal Reserve bijeen om zich te buigen over een hernieuwd rentebesluit maar de markt was er al uit: de rente gaat met nog eens 50 basispunten omlaag. Dat zou de VS-rente op 2% brengen, de laagste stand sinds begin jaren zestig.

Maar er werd door beleggers op meer gewacht. Wat te denken van de cijfers van zwaargewicht Cisco Systems (+3,7%), die gisteren nabeurs moesten komen. Analisten zetten op voorhand in op een kwartaalwinst per aandeel van 2 dollarcent. De buitenwacht houdt echter vooral de adem in voor de vooruitzichten van de netwerkleverancier en lijkt gematigd optimistisch. Volgens een analist is er voor de gehele markt de komende vier a vijf weken zelfs ruimte voor een heuze tech-rally, al blijft hij voor de middellange termijn terughoudend: er zijn nog te veel beren op de weg voor een echte bull-market.

Een nieuwtje kwam van Walt Disney (+1,5%). Daar bracht de laatste animatiefilm in de bioscopen in het eerste weekend een record op van $63,5 miljoen. De titel van deze kaskraker? 'Monsters'.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 6 november 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.