De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 6 november 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Luchtaanvallen volgens minister Rumsfeld "doeltreffender"
VS plaveien de weg
voor Alliantie

Van onze correspondent

   
 

NEW YORK - De Amerikaanse minister van Defensie, Donald Rumsfeld, gelooft niet dat de militaire campagne tegen terreurleider Osama bin Laden en het Taliban-bewind in Afghanistan nog jaren zal voortduren. De stationering van extra grondtroepen van de Amerikaanse Special Forces versnelt het tempo van de operatie. Door betere inlichtingen vanaf de grond zijn de luchtaanvallen doeltreffender geworden.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 16kb)
Minister Rumsfeld. (Foto: AP)
Dit verklaarde Rumsfeld gisteren tijdens een bezoek aan India, het laatste land dat hij aandeed tijdens een vierdaagse bliksemreis door de regio rond Afghanistan. De Afghaanse machthebbers hebben in een reactie laten weten zich voor te bereiden op een langdurige strijd. Zij dagen de VS uit meer grondtroepen te sturen voor gevechten van man tot man. Het oppositieleger van de Noordelijke Alliantie hield gisteren een parade ten noorden van de hoofdstad Kaboel, maar lijkt nog geen aanstalten te maken voor het lanceren van een grootschalig offensief. Meer dan de helft van het aantal Amerikaanse luchtaanvallen was de afgelopen dagen bedoeld om de weg te banen voor een opmars door de Alliantie.

B52-bommenwerpers bestookten gisteren frontstellingen van de Taliban bij Kaboel met een bommentapijt. Bij een aanval van Amerikaanse gevechtshelikopters zou in Kaboel het vuur zijn geopend op een hotel dat door het regime werd gebruikt als militair hoofdkwartier. Ook de strategisch gelegen noordelijke stad Mazar-i-Sharif en het zuidelijke Taliban-bolwerk Kandahar lagen opnieuw in de vuurlinie.

De zoektocht naar de mogelijke schuilplaatsen van Bin Laden en kopstukken van zijn Al-Qaeda-netwerk duurt voort. Sommige tunnelcomplexen zijn gebombardeerd, anderen worden rond de klok geobserveerd. Admiraal John Stufflebeem sluit niet uit dat de grotten en tunnels met zogenoemde bunkerbusterbommen worden verwoest. Tot de opties behoort verder volgens Stufflebeem het sturen van commando's om de complexen uit te kammen.

Steun

De VS hebben Tadzjikistan miljoenen dollars economische steun beloofd in ruil voor het recht om gebruik te maken van drie luchtmachtbases. Het Pentagon wil op korte termijn meer uitvalsbases openen in buurlanden van Afghanistan.

President George Bush ontvangt vandaag in het Witte Huis zijn Franse ambtgenoot Jacques Chirac en morgen de Britse premier Tony Blair, terwijl de geallieerden in de vijfde week van de oorlog de contra-propaganda-activiteiten fors opvoeren. In een zogeheten 'Coalitie Informatie Centrum' wordt de voorlichting over het verloop van Operatie Duurzame Vrijheid gecoördineerd om de Taliban onmiddellijk van repliek te dienen bij pogingen de Alliantie te ondermijnen met desinformatie.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 6 november 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.