De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 6 november 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Strijd in New York ontaard in modder- gevecht
Nek-aan-nekrace om
opvolging Giuliani

Van onze correspondent

   
 

NEW YORK - De strijd om de opvolging van burgemeester Rudy Giuliani van New York is ontaard in een moddergevecht. Republikein Mike Bloomberg, ook wel 'Bloomy' genoemd, beticht Democraat Mark Green ervan de latino-bevolking te minachten, terwijl Green zijn opponent omschrijft als vrouwonvriendelijk.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 13kb)
Michael Bloomberg (Foto: AP)
Bloomberg en Green stevenen vandaag bij de stembusslag af op een spannende nek-aan-nekstrijd. In de overwegend Democratisch gezinde stad zou Green met gemak moeten winnen, maar volgens opiniepeilingen is Bloomberg aardig aan het inlopen.

De New Yorkse kiezers - in beslag genomen door de nieuwe wereld van terreur, antrax én het eind van de Yankees-heerschappij in het honkbal - zijn door 'Bloomy' bestookt met tv-spotjes en pamfletten waarin de mediamagnaat door Giuliani wordt aangeprezen als de beste kandidaat voor de wederopbouw van Manhattan.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 18kb)
Mark Green (Foto: REUTERS)
Green, een raspoliticus die weleens wordt vergeleken met Bill Clinton, haalt alles uit de kast om multimiljonair Bloomberg op afstand te houden. De Republikein, die zijn fortuin maakte met de oprichting van een financieel persbureau, zou zich hatelijk gedragen tegenover vrouwen.

Zwanger

Dit blijkt volgens Green uit een klacht wegens seksuele intimidatie tegen Bloomberg uit 1997. 'Dood het', zou Bloomberg hebben geroepen toen een vrouwelijke ondergeschikte meldde zwanger te zijn. De mediamagnaat ontkent dit, maar Green eist opheffing van het spreekverbod dat de vrouw is opgelegd bij de schikking van de zaak alsmede openbaarmaking van een leugendetectortest die Bloomberg onderging.

De Republikein op zijn beurt haakt handig in op de sluimerende aversie onder 'hispanics' tegen Green. Hij schermde met een intern memo uit 1998 waarin een stafmedewerker van Green zich keerde tegen een salarisverhoging voor een latina omdat de Democraat toch weinig zou opschieten met steun aan deze bevolkingsgroep.

De Democratische voorzitter van de Bronx, Fernando Ferrer, die door Green bij de voorverkiezingen werd verslagen en zich vervolgens schoorvoetend achter de liberaal opstelde, eiste onmiddellijk opheldering. Green verdedigde zich door te stellen dat de vergelijking tussen een advies, dat hij naar eigen zeggen negeerde, en intimidatie op de werkvloer mank gaat.

Bij de verkiezingen van vandaag wordt ook gestreden om de gouverneurschappen van New Jersey en Virginia. Zelfs in Virginia wordt Giuliani door de Republikeinen ingezet om hun kandidaat te steunen. Toch rekenen de Democraten in de twee staten op winst.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 6 november 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.