Bij ons werken
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T

Roda JC op weg terug

Yannis Anastasiou was zondag bij Roda JC - FC Groningen (3-1) met afstand de slechtste man van het veld. Toch schalden na afloop speciaal voor hem de Sirtaki-klanken door het stadion. De Griek stond twee keer op de juiste plaats, raakte twee keer de bal vol en bezorgde met twee doelpunten de Limburgse ploeg een belangrijke overwinning.

"Hij speelt soms ook goede wedstrijden en scoort dan niet", zei trainer Georges Leekens. Het is duidelijk welke rol in Kerkrade de voorkeur geniet. "Yannis is een echte spits, en geen echte Griek. Hij blijft koel, wordt ondanks slecht spel niet emotioneel, niet heethoofdig. Dat zijn welkome kwaliteiten."

Anastasiou's beide momenten waren in de tweede helft die begon met een gelijke stand (1-1). Acht minuten na de rust benutte hij een strafschop, nadat Tchoutang was gevloerd door Allach. "In de dug-out deden we het met z'n allen in de broek", zei Leekens toen Anastasiou de bal opeiste. Het schot was hard en droog. Vijf minuten voor tijd maakte de aanvaller zijn tweede doelpunt van de wedstrijd, zijn zesde van het seizoen. De boogbal over Beukenkamp was net zo fraai als een van beide treffers die hij eerder bij Sparta produceerde.

FC Groningen leed zondag de zesde nederlaag in evenzovele uitwedstrijden. De ploeg werd aanvankelijk overrompeld door Roda JC, dat fris en agressief startte. De nummer laatst van de eredivisie toonde ondanks de vermoeienissen van de reis naar Israël, waarvan de spelers vrijdag in alle vroegte zonder slaap terugkeerden, het elan van een subtopper.

Lawal en Tchoutang scoorden in de beginfase niet, Soetaers deed dat in de 25e minuut wel. De totstandkoming was het mooist, de pass van Van der Luer van technisch hoogstaand niveau. De Belg, grieperig en daardoor minder sprankelend dan anders, miste niet. Na de voorsprong verviel Roda JC echter in oude fouten, het achteruit lopen werd kort voor de rust afgestraft. Kalac redde bij het eerste schot van Broerse, maar was tien minuten later kansloos bij zijn tweede toen de kwetsbaarheid in het hart van de verdediging bleek.

"De kamelen waren van de ruggen af", omschreef trainer Lodeweges de Groningse wederopstanding in zijn eigen jargon. Na de rust waren de bezoekers op vreemde bodem andermaal niet te benijden en was Roda JC de betere ploeg. Tussen de twee doelpunten van Anastasiou in redde Tuhuteru op de doellijn bij een inzet van Tchoutang en knalde Van Dijk tegen de onderkant van de lat. "We komen weer een beetje terug bij de mensen", zei Leekens bij een blik op de ranglijst. "En wij moeten hergroeperen", aldus collega Lodeweges.