De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 5 november 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Spitsen Ajax lopen mank
   
 

DOETINCHEM - Ondanks het puntverlies bij De Graafschap (1-1) heeft Ajax nu vier punten voorsprong op Feyenoord en blijft het verschil met Vitesse drie punten. Het spel van de Amsterdammers had weinig brille, maar Co Adriaanse vond als enige in het stadion dat zijn ploeg in de eerste helft "zeer goed had gespeeld" en had moeten winnen. Duidelijk is dat Ajax een groot probleem heeft met scoren.

Drie dagen na het echec in de tweede ronde van de UEFA Beker tegen FC Kopenhagen was Ajax erop gebrand op De Vijverberg de kater weg te spoelen. Zoals opvallend genoeg zo vaak gebeurd, raakten voor de wedstrijd weer enkele spelers geblesseerd. Hossam was volgens de trainer niet wedstrijdfit, terwijl Bergdolmo (rug) en Knopper (heup) gekwetst moesten afhaken. Verdediger Trabelsi was al geblesseerd, terwijl spits Ibrahimovic voor de competitie nog is geschorst.

Daardoor had Adriaanse maar één echte centrumspits, Machlas. De Griek werd twee jaar geleden van Vitesse gehaald als de man die elke seizoen 25 keer zou scoren. Dat is een misvatting gebleken. Hij was ook in Doetinchem onzichtbaar. "Hij is niet een keer in kansrijke positie geweest, dus kon hij ook geen kansen missen", sneerde Adriaanse. "Maar hij maakte wel ruimte voor anderen."

Niettemin baart het zorgen dat de spitsen van Ajax mank lopen. Ook Hossam, Ibrahimovic en Wamberto scoren niet makkelijk. Middenvelder Van der Vaart is de clubtopscorer met negen doelpunten (waarvan zeven achter elkaar), maar hij kon zich niet manifesteren tegen de Superboeren. Ook met zijn vrije trappen was hij niet fortuinlijk.

Ajax speelde beslist geen "zeer goed voetbal". Het eerste halfuur was het positiespel wel van hoge kwaliteit, maar dat leverde ook amper kansen en dus rendement op. Juist De Graafschap kreeg twee goede mogelijkheden via kopballen van Valejev en Vreman. Na de rust speelde Ajax opportunistisch en voerde de druk op in jacht op de drie punten. Maar de ploeg speelde te weinig geraffineerd en schiep zichzelf te weinig echte kansen.

Adriaanse begon met Van der Meyde (rechts) en Maxwell (links) op de flanken. Maxwell kwam als linkeraanvaller niet tot wasdom. In het eerste part was Ajax alleen over de rechterkant gevaarlijk. In de tweede helft speelde Van der Vaart als echte nummer tien.

Ikedia verving Maxwell en wisselde met Van der Meyde van positie. De laatste twintig minuten speelde Wamberto vanaf links en stond Van der Meyde centraal. De Graafschap kwam op 1-0 door Meerdink in de 76e minuut en had daarvoor al kunnen scoren, via Bot (binnenkant paal).

Ajax had het geluk dat het een minuut daarna op 1-1 kwam via Wamberto. Want uitgespeelde kansen kreeg de ploeg nauwelijks. "Ajax zeer goed gespeeld? Het is maar net door wat voor bril je het bekijkt", zei De Graafschap-trainer Koolhof. Kennelijk hoopt Adriaanse dat zijn lovende woorden over het Ajax-spel zalvend werken voor de geknakte zieltjes van zijn spelers.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 5 november 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.