De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 31 oktober 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Stunt turnsters in Gent
   
 

Pas laat in de avond, na het optreden van wereld- en olympisch kampioen Roemenië (146.646 punten) zakte het Nederlands team naar de derde plek. Een dolblije nationaal kampioene Van de Leur: "In mijn stoutste dromen kwam dit scenario niet voor. Natuurlijk hadden we vooraf alles gezet op een finaleplaats, maar de manier waarop we dat doel bereikten, is een complete verrassing voor het hele team. Na drie oefeningen, brug, balk en vloer, was al wel duidelijk dat we hele leuke dingen aan het doen waren. Naar de laatste horde keken we met veel plezier uit. De sprongoefening ligt ons namelijk goed. Met de goede sfeer, die er momenteel onderling is - iedereen moedigt elkaar voortdurend aan en niemand is bezig met de persoonlijke prestaties - De Nederlandse turnsters hebben de complete turnwereld versteld doen staan met hun prestatie op het wereldkampioenschap in het Belgische Gent. De ploeg van bondscoach Frank Louter turnde op overtuigende wijze 144.159 punten bij elkaar tijdens de kwalificatieronde en heeft zich daarmee voor het eerst in de geschiedenis verzekerd van een finaleplaats, vanavond, in de landenwedstrijd. Nederlands kampioene Verona van de Leur, Gabriëlla Wammes en Rikst Valentijn hebben zich door het klinkende resultaat ook geplaatst voor de individuele meerkamp, een dag later.

Daarmee is de koek nog niet op: Van de Leur en Renske Endel staan door hun individuele resultaten aankomend weekeinde in verschillende toestelfinales.

In een Oranje-atmosfeer van jewelste, de Gentse Topsporthal kende een invasie van duizenden uitbundige, uitgedoste Nederlanders, leek het even alsof het goud al binnen was voor Nederlands kampioene Van de Leur, Wammes, Valentijn, Endel en Monique Nuijten. De Oranjeturnsters stonden namelijk urenlang achter de Verenigde Staten op een tweede plek met een puntenaantal om van te likkebaarden. Van alle kanten kwamen de felicitaties, schouderklopjes en knuffels. Ook Joop Alberda, afgevaardigde van NOC*NSF, ging helemaal uit zijn dak. De A-status, beloofd bij het behalen van de landenfinale, kwam eraan volgens de enthousiaste oud-volleybalcoach.

Pas laat in de avond, na het optreden van wereld en olympisch kampioen Roemenië (146.646 punten) zakte het Nederlands team naar de derde plek. Een dolblije nationaal kampioene Van de Leur: "In mijn stoutste dromen kwam dit scenario niet voor. Natuurlijk hadden we vooraf alles gezet op een finaleplaats, maar de manier waarop we dat doel bereikten, is een complete verrasing voor het hele team. Na drie oefeningen, brug, balk en vloer, was al wel duidelijk dat we hele leuke dingen aan het doen waren. Naar de laatste horde keken we met veel plezier uit. De sprongoefening ligt ons namelijk goed. Met de goede sfeer, die er momenteel onderling is, iedereen moedigt elkaar voortdurend aan en niemand is bezig met de persoonlijke prestatie, wisten we zeker dat we het slotstuk nooit zouden verpesten."

Topturnnaties als Rusland en Frankrijk moesten tijdens de kwalificatie met minder genoegen nemen dan Oranje. Louter: "Dit jaar staat er bij het WK lang niet zoveel op het spel als twee jaar geleden, toen de wereldkampioenschappen als kwalificatie golden voor de Spelen van Sydney. Dat merk je wel. China is niet komen opdagen en landen als Italië en Frankrijk hebben duidelijk aan kwaliteit ingeboet. Aan de andere kant: ik zie hier nog steeds een karrenvracht vol goede turnsters rondlopen, die wij twee jaar geleden echt niet hadden verslagen. Het tij blijkt toch gekeerd."

De twee jaar geleden in China behaalde veertiende plaats op het WK was toentertijd al een enorme opsteker voor het Nederlandse turnen, dat jarenlang slechts uit kommer en kwel bestond. Het missen van de Spelen overschaduwde die prestatie echter. Louter: "Vanaf dat moment wisten we dat alle pijlen gericht zouden worden op de titelstrijd in Gent. Nu blijken we eindelijk te gaan oogsten. Hoe de finaledag eruit ziet? Geen idee. We hebben de komende 24 uur helemaal niet gepland. We moeten de koppen razendsnel bij elkaar steken. Want als dit resultaat met betrekkelijk gemakkelijke inspanning mogelijk is, voor welke surprises kunnen wij dan nog meer zorgen?"

Vanavond volgt het sportieve antwoord.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 31 oktober 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.