De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 31 oktober 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Wegener meldt winstval door advertentiemalaise

Van een onzer verslaggevers

   
 

APELDOORN - Wegener heeft in de tweede helft van dit jaar in bijna alle divisies met slecht weer te kampen. Het bedrijfsresultaat van de uitgever over 2001 zal daardoor zeker 35% lager uitvallen. Dit is de tweede winstwaarschuwing dit jaar. Medio augustus meldde bestuursvoorzitter Jan Houwert nog een daling van ten minste 10%. "Maar dat was vóór 11 september. Sinds die tijd is er het een en ander veranderd."

De pijn zit volgens topman Houwert vooral bij de dagbladen. Wegener is onder meer de uitgever van de regionale kranten Utrechts Nieuwsblad, Haagsche Courant, Brabants Dagblad en de Gelderlander. "Het advertentievolume neemt daar sterk af. Tot en met september is het met 5% gedaald", aldus Houwert. Over het eerste halfjaar stond de teller ten opzichte van 2000 nog op een min van 2%, wat duidelijk maakt dat het volume vooral in de laatste maanden is ingezakt.

Wegener sluit hiermee aan bij het weinig rooskleurige beeld in de hele Nederlandse krantensector. Maandag gaf ook het uitgeversconcern De Telegraaf een winstwaarschuwing. Ook deze werd aan een inzakkend advertentievolume toegeschreven. De onderneming, die in 2000 nog een winst van 107 miljoen heeft geboekt, wil vanwege de onzekerheid op de markt niets over de omvang van het resultaat in 2001 zeggen.

Het nieuws van Wegener biedt weinig hoop voor het laatste kwartaal van 2001. Vooral de vooruitzichten voor dat kwartaal zijn naar beneden bijgesteld, zo liet Wegener gisteren weten. Houwert: "We verwachten niet dat de trend zal verbeteren." De winstwaarschuwing is volgens de bestuursvoorzitter terug te voeren op de terroristische aanslagen in de Verenigde Staten.

Sinds die gebeurtenissen vertonen de voor Wegener toonaangevende markten, waar het concern vooral consumentgerichte media- en verkoopdiensten aanbiedt, een "aanhoudende en scherp neergaande lijn".

Omdat Wegener niet op korte termijn een verbetering voorziet van de marktomstandigheden, zal de omzet dit jaar niet of nauwelijks toenemen. Vorig jaar noteerde Wegener nog een bedrijfsresultaat van 125 miljoen (vóór afschrijving van goodwill) op een omzet van 978,5 miljoen.

Wegener heeft eind september al een bezuinigingsoperatie ingezet, waaronder een vacature- en investeringsstop. Die operatie treft vooral de krantenredacties van Wege-ner, waar tussen de 150 en 200 banen komen te vervallen. Houwert ziet in de nieuwe neerwaartse winstbijstelling geen reden om die operatie te gaan verscherpen. "Het project bij de kranten is al zwaar en zal tot een behoorlijke besparing leiden."

Wegener denkt in totaal op jaarbasis 25 miljoen te besparen. Van de effecten van de bezuinigingsronde zal dit jaar echter nog weinig te merken zijn.

Het bestuur heeft voor 2001 al wel een extra reorganisatievoorziening van 10 miljoen genomen.

Houwert stelt dat de verslechterde omstandigheden er wel toe kunnen leiden dat de concerntop onderdelen van de bezuinigingsoperatie sneller zal doorvoeren. "Maar dat moet je wel met enige prudentie doen. Het gaat om grote projecten en het betreft veel mensen. We willen wel over tien jaar nog in deze business zijn", stelt Houwert.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 31 oktober 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.