De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 31 oktober 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Argentinië stuurt aan op betalingsstop staatsschuld

Van onze correspondent

   
 

SANTIAGO - Het is alles of niets, erop of eronder, voor de Argentijnse minister van Economische Zaken in zijn streven om het door 41 maanden crisis gegeselde land een financiële adempauze te geven. Hoewel regeringswoordvoerders bij hoog en laag volhouden dat Argentinië stipt aan al zijn betalingsverplichtingen kan en zal voldoen, zien marktkenners in Buenos Aires talrijke aanwijzingen dat minister Cavallo behoedzaam aanstuurt op een onderbreking van de betalingen over de buitenlandse schuld van ongeveer $130 miljard.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 27kb)
De verwachte betalingsstop leidde gisteren tot paniek op de beurs van Buenos Aires. (Foto: EPA)
Het is aan beleggers niet onopgemerkt voorbijgegaan dat de bewindsman niet langer zelf de berichten en geruchten over een op handen zijnde betalingsstop ontkent, maar dat nu overlaat aan zegslieden. Verschillende hooggeplaatste ambtenaren op het ministerie van Economische Zaken in Buenos Aires lieten doorschemeren dat Domingo Cavallo tijdens zijn aanvankelijk geheime bezoek van de vorige week aan de Verenigde Staten de hulp heeft gevraagd - of volgens sommigen zelfs heeft geëist - van de Amerikaanse monetaire autoriteiten bij het lospeuteren van extra noodleningen van het Internationale Monetaire Fonds (IMF) en de Wereldbank.

Minister Cavallo heeft er in de VS fijntjes op gewezen dat een betalingsstop van Argentinië wel het laatste is dat de na de tragische gebeurtenissen van 11 september wankelende wereldeconomie nu kan gebruiken. Waar Cavallo op aanstuurt, is dat Argentinië's kredietverleners op min of meer vrijwillige basis instemmen met een reductie, al of niet tijdelijk, van de rentebetalingen en aflossingen. Op deze manier zou Argentinië de financiële armslag krijgen om een nieuw beleid in de praktijk te brengen dat de ingedommelde economie weer aan de praat moet krijgen. Cavallo stelt de Amerikaanse minister Paul O'Neill van Financiën en de directie van het IMF voor om de liquiditeitsproblemen op te lossen door economische groei te bevorderen zodat het land middels de resulterende hogere belastinginkomsten zichzelf een weg kan banen uit de crisis.

Het hiertoe benodigde beleidsplan zou maandag zijn aangekondigd, ware het niet dat noch het IMF noch de Amerikaanse regering het licht op groen heeft gezet. Dit veroorzaakte wederom een paniekstemming op de effectenbeurs van Buenos Aires waar de reeds zwaargehavende Merval-index 8,7% moest inleveren en zakte naar 219,54 punten. Ook het rente-premium op Argentijnse waardepapieren steeg opnieuw en belandde op ruim 20 procent. Deze risicotoeslag steeg gisteren verder met nog één procent.

Ook het plotselinge vertrek "om persoonlijke redenen" van staatssecretaris Julio Dreizzen van Financiën boezemde geen vertrouwen in. De bewindsman was er eerder nog in geslaagd om de beheerders van een flink aantal Amerikaanse beleggings- en pensioenfondsen ervan te overtuigen deel te nemen aan het inwisselen van dure kortlopende in hoegenaamd meer waardevaste schuldpapieren met een langere looptijd en lagere rente.

De Argentijnse regering ondervindt steeds meer moeilijkheden bij het nakomen van de beloftes die het IMF uiteindelijk overhaalden om het land een noodlening van acht miljard dollar toe te kennen. De toegezegde volledige eliminatie van het begrotingstekort is ondanks de vele bezuinigingen niet haalbaar nu de belastinginkomsten vanwege de recessie zwaar teleurstellen. De IMF-directie toont evenwel weinig begrip.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 31 oktober 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.