De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 31 oktober 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Technoblues op Damrak
   
 

AMSTERDAM - De vrees voor het instorten van de Argentijnse economie en wegzakkend Amerikaans consumentenvertrouwen zorgden gisteren op de Amsterdamse beurs over een breed front voor dalende koersen. Vooral de technologiefondsen moesten het op het Damrak ontgelden.

De AEX-index sloot 12,02 punten (oftewel 2,6%) lager op 452,63. De Midkap deed het evenals maandag iets beter dan de AEX. De 'eerste divisie' van Euronext Amsterdam noteerde 9,06 punten (2,2%) in de min op 412,69.

De omzetten waren gisteren aan de lage kant, maar niettemin ruim hoger dan op maandag. "Het lijkt er op dat iedereen nu wel gewend is aan het nieuwe handelssysteem", liet handelaar André Sirks (Effectenbank Stroeve) weten.

De graadmeter van de Amsterdamse beurs werd gisteren met name door drie soorten aandelen omlaag getrokken: chipfondsen, 'Olies' en financials. De stemming in de chipsector was beroerd doordat de Amerikaanse giganten Intel en Advanced Micro Devices, die al langere tijd in een prijzenoorlog zijn verwikkeld, beide aankondigden minder te gaan vragen voor microprocessors voor pc's. Ook een winstwaarschuwing van het Japanse Matsushita, bekend van de merken Panasonic en Technics, droeg bij aan het negatieve sectorsentiment.

Het pessimisme kostte chipmachinefabrikant ASML 8,5% op 15,35. Philips moest 6,3% inleveren op 24,25.

Koninklijke Olie was een andere 'zware jongen' die de AEX-index behoorlijk in het rood drukte. Door een waarschuwing van de Opec dat de olieprijs begin volgend jaar in elkaar dreigt te storten, zakten de 'Olies' 3,0% op 56,05.

De financiële sector ging voornamelijk door de crisissituatie in Argentinië hard omlaag op de beurs. ABN Amro (-2,5% op 16,60), Aegon (-3,8% op 27,80) en ING (-3,8% op 27,75) moesten allen forse verliezen incasseren.

Fortis (-1,5% op 26,30) maakte bekend een openbaar bod te doen op heel Moeara Enim, de houdstermaatschappij van 55 miljoen aandelen Koninklijke Olie. Fortis deelde eveneens mee dat het eerder overgenomen beleggingsfonds Beurshave vandaag van de Amsterdamse beurs verdwijnt.

KPNQwest moest de winst die het maandag na de bekendmaking van de kwartaalcijfers had geboekt, gisteren weer inleveren. De datacommunicatieaanbieder werd 10,9% teruggezet op 7,65.

KPN eindigde 4,1% lager op 4,17. Het telecomconcern rondde de verkoop van zijn 44,6%-belang in het Hongaarse PannonGSM af. Het aandeel werd verkocht voor 603 miljoen aan het Noorse Telenor.

Uit solidariteit met de 4800 KPN-medewerkers die mogelijk gedwongen op straat worden gezet, overweegt de kersverse bestuursvoorzitter Ad Scheepbouwer een deel van zijn salaris in te leveren. Ondanks de crisis bij KPN hield topman Paul Smits gisteren tijdens een ict-congres in Amsterdam in aanwezigheid van minister Tineke Netelenbos een bevlogen toespraak over de grote voordelen van de gprs-technologie, de voorloper van umts.

Terwijl hij een gprs-toestel toonde, zei Smits: "Kijk maar. Je kunt er alles mee: de weg vinden, e-mailen. Het is zelfs mogelijk om te zien of je nog rekeningen hebt openstaan." "Ja, bijvoorbeeld één van 50 miljard", merkte een aanwezige it-er in de zaal fijntjes op.

Versatel zakte 8,6% op 1,06. Volgens de Britse zakenkrant Financial Times dreigt het schuldsaneringsplan van het telecombedrijf te mislukken, omdat de honderden obligatiehouders dwarsliggen. Zij zouden ontevreden zijn over het bod van Versatel om 1,7 miljard aan schuldpapier voor 390 miljoen terug te kopen.

In de Midkap daalde KLM, dat morgen kwartaalcijfers publiceert, 6,9% naar 10,01. De Europese luchtvaartmaatschappijen, verenigd in de Association of European Airlines (AEA), willen meer steun van hun nationale overheden om de verliezen op te vangen die ze lijden naar aanleiding van de terroristische aanslagen in de Verenigde Staten. De AEA heeft gisteren bij de Europese Commissie gevraagd om meer staatssteun toe te staan. Eerder konden de Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen rekenen op een miljardensteun van de regering-Bush.

In navolging van uitgeverijconcern De Telegraaf (-6,9% op 16,75), dat maandag waarschuwde voor een achterblijvende winst, gaf ook branchegenoot Wegener (-1,0% op 8,22) gisteren nabeurs een winstwaarschuwing af.

Stork (+0,7% op 9,16) zag af van het nemen van een minderheidsbelang in Fokker Space. Het Nederlandse concern besloot hiertoe nadat zijn Zweedse zakenpartner Saab Ericsson Space afhaakte.

Bernard Vogelsang



 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 31 oktober 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.