De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 31 oktober 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Banken zouden efficiënt betalen moeten belonen'
   
 

DEN HAAG - Banken schieten zichzelf in de voet als ze geld vragen voor overschrijvingen en geldopnames. Het roept een hoop verzet op en spoort rekeninghouders niet aan tot het gebruik van goedkopere betalingswijzen. Dat stelt directeur Klaske de Jonge van de Consumentenbond in een brief aan president Nout Wellink van De Nederlandsche Bank (DNB).

Zeker nu de dienstverlening van banken steeds meer te wensen overlaat, is het volgens De Jonge "onacceptabel" dat mensen meer moeten gaan betalen "om aan hun eigen geld te komen". De bond pleit ervoor niet te straffen bij het gebruik van relatief dure betalingswijzen, maar te belonen bij het gebruik van relatief goedkope manieren. Onderzoek toont aan dat rekeninghouders zich dan wel door hun bank laten sturen, aldus de bond.

Aanleiding voor de brief zijn honderden klachten van consumenten over met name de sluiting van bankkantoren, het verdwijnen van balies, de beperking om geld op te nemen aan die balies (ten gunste van de automaat) en de afschaffing van eurocheques en girobetaalkaarten. Daarnaast wordt het schrijven ingegeven door uitspraken van directeur Hein Blocks van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB).

Die stelde eind september in deze krant voorstander te zijn van betaling per transactie. "De NVB lijkt dit reeds te willen 'inmasseren' bij het publiek", schrijft De Jonge, die faliekant tegen pay per trans-action is. Het betalingsverkeer in Nederland is zeer efficiënt, vindt ook De Jonge. Dankzij de rekeninghouders zélf, benadrukt de directeur. Het heeft de banken een enorme efficiency-winst en dus een groot kostenvoordeel opgeleverd, aldus De Jonge.

Geldopnames bij de automaat zijn bijvoorbeeld Hfl.8,50 voordeliger dan opnames aan de balie. Een toename van 61 miljoen keer geld trekken uit de muur leverde de banken zodoende in drie jaar tijd een kostenbesparing op van ruim een half miljard gulden, zo heeft de Consumentenbond becijferd. Een toenemend aantal automatische incasso's - in plaats van overschrijvingen via acceptgiro's - leverde de banken nog eens een besparing op van Hfl.39 miljoen.

In de nabije toekomst zet deze trend zich waarschijnlijk door, stelt De Jonge. Internetbankieren raakt ingeburgerd en steeds meer mensen gaan betalen via automatische incasso's en chipkaarten (elektronische portemonnees als de chipknip). Banken zouden de beweging in de richting van deze goedkopere betalingswijzen kunnen stimuleren door positieve prikkels, beloningen bijvoorbeeld voor het opladen van de chipkaart.

Een korte NIPO-enquête "onder een representatieve doorsnee van de Nederlandse bevolking" toont volgens de Consumentenbond aan dat 41% van de Nederlanders zou beginnen met chippen (of vaker zou gaan chippen) als de bank hem of haar zou belonen voor het opladen van de chipkaart. Nu chipt 12% van alle Nederlanders minimaal één keer per maand.

Als het geven van machtigingen via telefoon of internet beschouwd zou worden als veilig, dan zou 40% van alle Nederlanders sneller toestemming geven om op die manier geld over te schrijven dan nu het geval is.

Ook hier kunnen banken dus nog een grote efficiency-winst boeken, concludeert de Consumentenbond. Het basispakket: het bezit van een betaalpas, het opnemen van geld bij de eigen bank, het betalen met een pas in winkels in Nederland en het overboeken van geld naar andere rekeningen, kan dan ook gratis blijven, meent de bond.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 31 oktober 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.