De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 31 oktober 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Witte Huis : bin Laden
mogelijk in bezit massa-
vernietigingswapens

Van onze correspondent

   
 

NEW YORK - De Verenigde Staten maken zich in toenemende mate ongerust over de mogelijkheid dat het terroristenleger van Osama bin Laden de beschikking heeft over wapens van massavernietiging. In dat verband wordt in sommige opsporingskringen gevreesd voor een spectaculaire aanslag op het politiek leiderschap van de VS.

Nadat gisternacht weer een terreuralarm was uitgevaardigd, is vice-president Dick Cheney opnieuw op een geheime, beveiligde locatie ondergebracht om te voorkomen dat de lijn van opvolging wordt aangetast. President George Bush was gisteren vastbesloten zich niet van de wijs te laten brengen door de dreiging en maakte zich vannacht op voor het bijwonen van de World Series, het honkbalkampioenschap, in het stadion van de New York Yankees. Terwijl in een race tegen de klok wordt getracht een nieuwe golf van aanslagen op VS-doelen te verijdelen, verklaarde senator Richard Lugar gisteren dat sommige nucleaire, chemische en biologische wapens uit het oorlogsarsenaal van de voormalige Sovjet-Unie spoorloos zijn verdwenen. Dit is volgens Lugar vastgesteld tijdens het hulpverleningsprogramma dat de VS in 1991 lanceerde om de vernietiging van het arsenaal door de Russen te begeleiden.

Senator Lugar vreest dat de wapens in verkeerde handen zijn gekomen. Volgens Peter Probst, ex-analist van een antiterreureenheid op het Pentagon, hebben corrupte Russische militairen op de zwarte markt kernmateriaal verhandeld. Eerder verklaarde een naar de VS uitgeweken Russische generaal dat minstens 48 nucleaire instrumenten worden vermist.

Hulp

Bij het verwerven van kerntechnologie heeft Bin Laden vermoedelijk hulp gehad van Pakistaanse atoomgeleerden. Amerikaanse en Britse inlichtingendiensten beschikken over aanwijzingen dat het brein achter de aanslagen van 11 september nauwe contacten onderhoudt met een liefdadigheidsfonds dat onder leiding staat van de Pakistaan Bashiruddin Mehmood, een gepensioneerd kernwapenexpert. Mehmood is volgens de Pakistaanse pers onlangs opgepakt voor ondervraging. Het terreuralarm dat maandagavond werd uitgevaardigd door minister van Justitie John Ashcroft en FBI-directeur Robert Mueller blijkt onder meer te zijn gebaseerd op afgeluisterde telefoongesprekken waarin werd gesproken van een komende "grote gebeurtenis". Volgens directeur Tom Ridge van de landsbeveiliging is sprake van meerdere, betrouwbare tips die leiden naar Bin Ladens organisatie al-Qaeda. De FBI was gisteren voornamelijk bezorgd om de eerstkomende 72 uur. Maar bij het uitblijven van geweld wordt ervan uitgegaan dat geplande aanslagen zijn uitgesteld.

Verscherping

Minister van Verkeer Norman Mineta heeft een aanzienlijke verscherping van de veiligheidsmaatregelen aangekondigd. Tot ontzetting van veel Amerikanen bleek de controle op de luchthavens na de aanslagen nauwelijks te zijn verbeterd. Koffers en goederen bestemd voor het bagageruim worden veelal niet gecheckt op de aanwezigheid van explosieven.

Op bevel van Mineta moeten luchthaventerminals voortaan onmiddellijk worden ontruimd bij geconstateerde lekken in de beveiliging.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 31 oktober 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.