De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 31 oktober 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Ex-burgemeester Leewarden voelt zich zwaar aangeslagen:
"Kritiek van college ver onder de maat"

door Bart Olmer

   
 

LEEUWARDEN - "Ordinair, grof, niet verheffend en ver onder de maat", zo betitelt ex-burgemeester Loekie van Maaren-van Balen de stroom van kritiek die gisternacht over haar is uitgestort in de gemeenteraad van Leeuwarden.

Met name de ontluisterende details die bekend zijn gemaakt over haar functioneren, noemt ze 'beneden alle peil, zeker in een beschaafd land als Nederland'.

Karaktermoord

Van Maaren was gistermiddag zwaar aangeslagen. In haar boerderijtje buiten de stad had ze 'alle telefoonstekkers eruit getrokken, want ik zit aan mijn tax. Het is een gekkenhuis van telefoontjes', aldus de geëmotioneerde ex-burgemeester. "Het is toch een rouwproces."

Vrienden en bekenden staken haar met berichten en bloemetjes een hart onder de riem. Haar man Bert meent dat het Leuwardense stadsbestuur karaktermoord heeft gepleegd op zijn vrouw. "Zoiets heb ik nog nooit meegemaakt."

Van Maaren meent dat de gemeenteraad onterecht 'héél veel modder' over haar heeft uitgegoten. Gedwongen door de raad gaf het college schokkende voorbeelden van Van Maarens gedrag tijdens haar twee-en-half jaar durende burgemeesterschap. Weerspreken zal ze de aantijgingen niet. "Dat heeft geen zin." Wel voelt ze zich geschoffeerd.

Kritiek

Volgens het college was Van Maaren incapabel als burgemeester, was ze een slechte en eigengereide bestuurster, die keer op keer publiekelijk blunderde en haar privé-zaken niet kon scheiden van haar ambtstaken. Ze zou een 'slecht normbesef' hebben, aldus het college.

Ook zou ze ambtenaren tot ontslag hebben gedreven door haar optreden. Een van haar persoonlijke secretaresses kreeg van Van Maaren de opdracht een zwartboek te schrijven over collega-ambtenaren. De overgrote meerderheid van de raad en het college pruimde haar niet meer.

Van Maaren wilde de raad niet in detail repliek geven op de keiharde kritiek en verliet de zaal. Thuis volgde ze de vergadering via een rechtstreekse uitzending van de regionale omroep. "Ze was doodmoe en viel omstreeks half twee in slaap", aldus haar man Bert. De raad debatteerde tot 's nachts drie uur.

Geen gezag

Van tevoren wisten de wethouders dat de gewraakte burgemeester slechts een verklaring zou afgeven en niet in debat wilde. "Ik had geen positie meer en geen gezag. Dus het zou een onbeheersbaar welles/nietes-proces worden waar je beter niet bij kunt zijn." De raadsleden vonden het verbijsterend dat Van Maaren niet wilde debatteren.

De uitzonderlijk lange lijst van missers, die Van Maaren voor de voeten werd geworpen, verbaast de vertrekkende burgemeester. "Ik hoor kwalificaties over mijn functioneren, die ik in mijn 23 jaar bestuurservaring nog nooit heb gehoord."

Van Maaren zegt zich niet te willen verlagen tot het 'ordinaire niveau' van de kritiek. "Dit was het moddergevecht dat het college zo graag had willen vermijden. Ik ben binnengehaald als een professionele bestuurder en zo wilde ik ook weer vertrekken. Daarom ben ik weggelopen."

Zwijgplicht

Nu haar ontslag gisternacht om drie uur is bekrachtigd door de volledige gemeenteraad, uitgezonderd één raadslid, is de zwijgplicht geschrapt uit de ontslagovereenkomst.

In de aanvankelijke ontslagovereenkomst stond dat het gooien met modder, door details bekend te maken over de collegeruzies, bestraft zou worden met 50.000 gulden boete per overtreding.

Advocaten van Van Maaren en de gemeente kwamen gistermiddag tot overeenstemming over het schrappen van de clausule. Nu kan Van Maaren straffeloos een boekje open doen over de 'misstanden in Leeuwarden'. De gemeente organiseert bewust geen afscheidsreceptie voor Van Maaren. "Ik ben nu thuis een beetje aan het opruimen."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 31 oktober 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.