De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 31 oktober 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Lastenverlichting van ƒ6,5 miljard
CDA: prioriteit voor gezinnen met kinderen

Van onze parlementaire redactie

   
 

DEN HAAG - Het CDA wil de burgers in de komende kabinetsperiode ƒ6,5 miljard aan gerichte lastenverlichting geven, die met name bij gezinnen met kinderen, meer kinderopvang, verlofregelingen en lagere woonlasten terecht moet komen.

Daarnaast is ƒ3 miljard gulden beschikbaar om de invoering van een nieuw zorgstelsel met voor iedereen gelijke premies soepel in te voeren door mensen met een laag inkomen extra te compenseren.

Lage inkomens

Vooral gezinnen met lagere inkomens profiteren van de plannen van de christen-democraten, die daarmee per saldo met de omvang van de lastenverlichting de VVD naar de kroon steken.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 21kb)
De CDA-top presenteerde gisteren het verkiezingsprogramma. (Foto: Dijkstra bv.)
De uitgaven aan onderwijs, veiligheid, openbaar vervoer en wegen gaan ƒ12 miljard omhoog. De huidige staatsschuld moet binnen een generatie worden weggewerkt. Als het huidige begrotingsoverschot verdwijnt, moet er worden gesneden in de overheidsuitgaven.

De zogeheten 'Melkert-banen' worden in het gisteren gepresenteerde CDA-verkiezingsprogramma 'Betrokken samenleving, Betrouwbare overheid' geschrapt, wat een bezuiniging van ƒ2,2 miljard oplevert. Dat geldt eveneens voor de subsidie voor werkgevers die langdurig werklozen in dienst nemen. Het CDA verwacht ƒ3,4 miljard te bezuinigingen op andere overheidssubsidies, terwijl ƒ3 miljard minder wordt uitgegeven aan wao-uitkeringen.

Wao

De ingeboekte wao-besparing is net zo groot als de bezuiniging waarop de VVD rekent, terwijl de liberalen veel harder willen ingrijpen in de wao. Het CDA wil de instroom in de wao met eenderde verminderen. De werkgevers krijgen gedurende de eerste twee jaar van de ziekte een loondoorbetalingsplicht.

Net zoals in de andere verkiezingsprogramma's legt het CDA ook de nadruk op de veiligheid. Maar liefst 10.000 extra rechercheurs, agenten en toezichthouders moeten er komen. Wie vaker wordt veroordeeld, krijgt een hogere straf en het vermogen van criminelen wordt sneller in beslag genomen. De verplichting dna-materiaal af te staan wordt uitgebreid tot meer misdrijven.

CDA-lijsttrekker Balkenende vindt dat de overheid steeds minder vanuit Den Haag moet gaan regelen op het gebied van onderwijs en zorg. "De politiek moet naast de mensen gaan staan", aldus Balkenende. "We gaan uit van een betrokken samenleving waarin burgers zelf verantwoordelijkheid dragen."

Kritiek

Beoogd PvdA-lijsttrekker Melkert uitte snoeiharde kritiek op het CDA-programma, dat volgens hem "sociale risico's" inhoudt. "Het CDA solt met mensen die een gesubsidieerde baan hebben", aldus Melkert.

De PvdA'er vindt de dekking van het CDA-programma niet solide. Daarnaast is er volgens Melkert veel te weinig geld uitgetrokken om de lagere inkomens te compenseren als een nieuw zorgstelsel wordt ingevoerd.

VVD'er Dijkstal noemt de hoogte van de lastenverlichting opvallend. "De omvang van de bedragen heeft mij verrast", aldus Dijkstal. D66-leider De Graaf vindt het CDA-programma te braaf. "Het is weinig ambitieus en niet modern", aldus de D66'er.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 31 oktober 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.