De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 27 oktober 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  "Salt Lake City
wordt een vesting"

Van onze speciale verslaggever

   
 

SALT LAKE CITY - Salt Lake City, de mormonenhoofdstad van de wereld, zal tijdens de komende Olympische Winterspelen (8 t/m 24 februari) tijdelijk veranderen in een vesting. Nooit eerder in de olympische geschiedenis werden zulke drastische veiligheidsmaatregelen genomen in een poging zich te wapenen tegen terroristische aanslagen. Mitt Romney, de voorzitter van het organisatie-comité (SLOC), heeft dat in een vertrouwelijk schrijven aan zijn naaste medewerkers laten weten.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 15kb)
Mitt Romney ...veiligheid voor alles... (Foto: AP)
De opmerkingen van Romney komen in een week dat het Noorse IOC-lid Gerhard Herberg zich uitsprak voor afgelasting van de Olympische Spelen in de hoofdstad van de staat Utah. Volgens Herberg moet een land in oorlog niet een dergelijk grootschalig evenement organiseren. Romney echter: "Het doorgaan van de Spelen is nu belangrijker dan ooit. Ze staan symbool voor de menselijke beschaving. The Games must go on. And they will go on."

Romney heeft naar aanleiding van de terreuraanslagen op het World Trade Center en het Pentagon de afgelopen twee weken uitvoerig overleg gevoerd met onder andere president Bush en de hoogste bazen van de FBI, CIA en het leger over de veiligheidsaspecten van de Spelen. In totaal wordt er een bedrag van 310 miljoen dollar, een slordige 750 miljoen gulden, voor vrijgemaakt. Dat is aanzienlijk hoger dan aanvankelijk begroot.

"De strijd tegen terrorisme is een enorme uitdaging. Overal ter wereld bevinden zich mensen en andere potentiële doelen. Bovendien kan een aanslag plaatsvinden op een willekeurig uur, op een willekeurige dag in een willekeurig jaar. In het geval van de Spelen zijn plaats en data echter bekend. Dat maakt het eenvoudiger strenge maatregelen te nemen", aldus Romney. "De CIA heeft een inventarisatie gemaakt van alle potentiële gevaren, zoals mensen die bommen of wapens met zich meedragen, vliegtuigkapingen, voedsel- of drankvergiftiging, biologische en chemische wapens en autobommen. Voor ieder van deze bedreigingen is een veiligheidsprogramma geschreven. Sportvenues, het atletendorp en andere locaties zullen extreem streng beveiligd worden, onder meer via hoge schermen, elektronische surveillance, x-ray apparatuuur en de inzet van veiligheidsbeambten."

Romney vervolgt: "Om de dreiging van autobommen tegen te gaan, worden onder andere drukbezochte locties afgesloten voor auto's. Daarnaast zullen veel auto's gescreend en onderzocht worden. Gevaar vanuit de lucht ligt niet voor de hand, aangezien Utah vrij centraal ligt, ver weg van zowel de drukke aanvliegroutes als de oost- en de westkust. Het is mogelijk om vluchten binnen een flinke straal rond Salt Lake City te verbieden of in ieder geval scherp aan banden te leggen. Bovendien is een grote luchtmachtbasis in de directe omgeving van Salt Lake City gevestigd, hetgeen het extra eenvoudig maakt om het luchtruim in de regio intensief te surveilleren. Wat betreft het gevaar van chemische en biologische wapens, onze regering zal de nieuwste opsporingsmethoden inzetten om ook dit gevaar af te wenden. Vanzelfsprekend krijgt bescherming van kwetsbare doelwitten als watervoorziening en ventilatiesystemen de allerhoogste prioriteit."

Inmiddels is duidelijk dat er zo'n 20.000 overheidsfunctionarissen worden ingezet ten behoeve van de veiligheid. Romney onderkent het gevaar dat Salt Lake City er gedurende de periode van de Spelen zal uitzien als een militaire basis. Volgens hem zal dat echter wel meevallen. "Het overgrote deel van de veiligheidsmensen zal geen uniform dragen en er uitzien als doorsnee-toeschouwer of -vrijwilliger. Dat hebben we overigens niet besloten uit vrees het straatbeeld teveel te domineren, maar puur uit tactische overwegingen."

Hoewel de Amerikaanse autoriteiten in de allerhoogste staat van paraatheid zullen verkeren tijdens de Spelen, gaat Romney er niet vanuit dat er daadwerkelijk wat zal gebeuren. Volgens hem is Salt Lake City zeker geen ideaal doel voor een terreurorganisatie als Al Qa'ida. "De vorige aanslagen waren gericht tegen de machtssymbolen van de Verenigde Staten. Tegen ambassades, oorlogsschepen, het World Trade Center en het Pentagon. De Olympische Spelen zijn van ons allemaal, niet alleen van de Amerikanen. 199 Landen zijn lid van de olympische beweging, inclusief een groot aantal Islamitische landen. Met een aanval op de Spelen en de jonge atleten uit tachtig landen die er aan deelnemen, jaag je de hele wereld tegen je in het harnas. Niemand uitgezonderd."

(m.m.v. Marvin van Dam)




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 27 oktober 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.