De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 27 oktober 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Wind blijft zeilteams zelfs in laatste zeemijlen dwars zitten
Team Heiner
op rantsoen

   
 

KAAPSTAD - Met de finish van het Amerikaanse jacht News Corp, dat gisterochtend de haven van Kaapstad binnenliep, hebben inmiddels drie deelnemende jachten de eerste en langste etappe van de Volvo Ocean Race rond de wereld voltooid. Voor de vijf andere teams wegen de laatste loodjes het zwaarst. Dat geldt ook voor Roy Heiner en zijn bemanning.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 10kb)
Land in zicht.. Na een vermoeiende eerste etappe, de langste in de Volvo Ocean Race, gaat het Amersikaanse jacht News Corp als derde schip op de finish af. (Foto: Richard Langdon)
Vlak onder de kust bij Zuid-Afrika is het op dit moment windstil, zodat de verwachte aankomst van de achterliggers verder is vertraagd. Morgenvroeg wordt de aankomst van de in vijfde positie varende Assa Abloy van Roy Heiner verwacht. De Nederlandse schipper van het Zweede jacht kijkt uit naar het moment dat hij voet aan land kan zetten.

"Het laatste stuk is ongelooflijk saai en vermoeiend. Ook al omdat er aan de posities niets meer verandert. Voor ons was deze etappe eigenlijk al tien dagen geleden afgelopen", vertelde Heiner vanaf het jacht. "Weliswaar is de wind afgenomen; de golven die we tegenkwamen waren enorm hoog en stijl. Ik schat af en toe wel tot zeven meter hoog. Neem van mij aan dat het heel erg is geweest.''

Niet alleen de vermoeidheid, ook de honger speelt Heiner en zijn bemanning parten. "Inmiddels zijn we zijn op rantsoen. Tot zaterdagmiddag (vandaag, red.) hebben we nog te eten , maar dan is het op," gaf Heiner gisteren de problemen aan waarmee hij en zijn bemanning te maken hebben. De Volvo Ocean Race als overlevingstocht.

Ook de bemanning van Team News Corp, het schip dat gisterochtend binnenkwam, kan daarover meepraten. Toen de storm in alle hevigheid woedde, moesten de roergangers zich massaal aan het stuurrad vastbinden om niet overboord gespoeld te worden.

"Het leek wel alsof we in een andere wereld zaten,'' verwoordde schipper Ross Field van News Corp de barre tocht. "Het enige wat we zagen was schuim. Door het vallen en opstaan is de hele bemanning bont en blauw.'' Één van zijn bemanningsleden moest gisteren zelfs naar het ziekenhuis worden gebracht om zich aan een hoofdwond te laten helpen.

Ondanks alles was Field zeer tevreden over de derde plaats die hem en z'n team ten deel viel. "Voor de start waren we misschien een outsider, maar inmiddels hebben we wel bewezen dat we erbij horen." En over de grote favoriet Illbruck, die met twee uur voorsprong op Amer Sports One de eerste etappe op haar naam schreef: "Ze zeilen goed, maar zijn niet onverslaanbaar.'' Field: "We staan pas aan het begin."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 27 oktober 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.