De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 27 oktober 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Internetruzie splijt
vereniging makelaars

Van onze economische redactie

   
 

AMSTERDAM - Binnen de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) is slaande ruzie ontstaan over de rol van internet bij de verkoop van huizen. De voorzitter van de NVM, Timo Smit, is inmiddels opgestapt. Volgens de ontevreden makelaars is de internet-site www.funda.nl die de NVM exploiteert een te grote concurrent van de makelaars zelf geworden.

Binnen de lokale afdelingen van de NVM is de onvrede zo groot dat de één van de grootste afdelingen heeft besloten een geheel eigen computersysteem op te zetten voor de verkoop van woningen. Woensdag besluiten de Amsterdamse makelaars over deze investering van enkele miljoenen guldens.

Tegenwind

Het rommelt al langer binnen de NVM. De makelaars hebben in de jaren 1998, 1999 en 2000 veel geld verdiend aan het exploderen van de prijzen op de huizenmarkt. Die markt zakt door de economische tegenwind nu snel in waardoor de spanningen in de makelaardij toenemen.

Vooral de rol van het internet zet de functie van makelaars onder druk. Twee jaar geleden heeft de NVM samen met uitgever Wegener het project Funda.nl opgezet. Via deze website kan iedereen alle woningen die te koop staan bekijken. Het gevolg is echter dat het zoeken van een woning gemakkelijk kan zonder makelaar.

"Funda.nl is uitgegroeid tot een concurrent van de makelaar maar die concurrent wordt door de makelaar zèlf betaald," zo omschrijft een makelaar de situatie. De makelaars hadden al langer een onderlinguitwisselingssysteem waarbij zij te koop staande huizen bij elkaar aanbieden. Dit systeem echter loopt slecht. Er zijn continu technische storingen waardoor de woningen die te koop staan niet bij de makelaars bekend zijn maar wel op het internet staan.

De kring Amsterdam (één van de rijkste en meest invloedrijke afdelingen) is de chaos zat en wil een eigen uitwisselingssysteem dat los staat van de NVM. De verwachting is dat andere afdelingen het initiatief van Amsterdam op korte termijn zullen volgen waardoor de scheuring binnen de NVM definitief is. Eén van de groepen makelaars die samenwerkt onder de naam ERA zou al langer overwegen uit de NVM te stappen.

Voorzitter Smit wordt verweten dat hij de chaos niet aankan. Smit is de eerste betaalde voorzitter van de NVM. Tot hij ruim twee jaar geleden aantrad, was het voorzitterschap een erebaan. Smit heeft deze week in een emotionele brief gemeld zijn functie neer te leggen. "Het idee is langzaam bij Timo gerijpt", zegt woordvoerder Ton Borchert van de NVM. "Hij wil een andere horizon maar zal de NVM blijven dienen."

Zware wissel

Over de strubbelingen zegt hij: "Ach binnen iedere grote club is toch wel eens onenigheid." Van ruzie zou echter geen sprake zijn. "Nee hoor, absoluut niet! Timo wilde na zeven jaar gewoon iets anders gaan doen. Hij heeft hele goede dingen gedaan en alles gaat nu in volstrekte harmonie", licht de woordvoerder telefonisch keurig voor. "Hij heeft voor zichzelf de conclusie getrokken dat het voorzitterschap toch wel een zware wissel op hem trekt. Daarom zal hij zijn termijn niet volmaken."

Bij de presentatie van de derdekwartaalcijfers enkele weken geleden leek de voorzitter nog volledig op zijn plaats. Onvermoeibaar sprak hij over de 'Smit-piramide' en de 'Smit-theorie in het kader van de afvlakkende huizenmarkt. Waar volgens de NVM-voorzitter overigens "geen sprake van was". Overige bestuursleden houden de lippen stijf op elkaar. "Dit is echt iets voor onze voorlichter", menen zij. Het nieuws dat er sprake zou zijn van anarchie binnen het makelaarsbolwerk willen zij "noch bevestigen, noch ontkennen".




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 27 oktober 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.