De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 27 oktober 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Kabinet richt
crisisteam op
voor KPN'ers

Van onze parlementaire redactie

   
 

DEN HAAG - Het kabinet start een grootscheepse actie onder leiding van minister Vermeend (Sociale Zaken) om de 4800 KPN'ers die door het noodlijdende telecombedrijf op straat worden gezet, zo snel mogelijk aan ander werk te helpen. Premier Kok kondigde gisteren na de wekelijkse ministerraad aan dat geen seconde moet worden gewacht om de gedupeerden weer aan een nieuw perspectief te helpen.

"De regering wil alles in het werk stellen om de mensen bij KPN aan een nieuwe baan te helpen", aldus Kok. "Een ontslag van deze omvang rechtvaardigt een geconcentreerde aanpak."

Het kabinet houdt ook goed in de gaten of de KPN-leiding zich bij het aangekondigde massaontslag wel houdt aan de geldende wettelijke procedures. Hiermee wordt onder meer gedoeld op de meldingsplicht en de regels voor collectief ontslag. PvdA-bewindsman Vermeend zit maandag al aan tafel met de KPN-leiding en de vakbonden om dit nauwkeurig te controleren.

Het op te richten 'KPN-crisisteam', waarin KPN, de vakbonden, de uitkerende instanties, ambtenaren en eventuele deskundigen op het gebied van arbeidsmarktbeleid zitting nemen, moet op korte termijn voor ander werk gaan zorgen. Er is voldoende geld voor onder meer (her-)scholing van de KPN-werknemers, waardoor ze gemakkelijker aan de slag kunnen.

Arbeidsmarkt

Volgens de premier komt het KPN-crisisteam niet in de plaats van een sociaal plan dat de KPN-top overeenkomt met de vakbonden. "Het is niet de bedoeling om de verantwoordelijkheid van KPN over te nemen, maar wij kennen de hele arbeidsmarkt", aldus Kok. "Het is het beste sociale plan als iedereen elders werk vindt en geen beroep doet op sociale voorzieningen. We kunnen een nieuwe baan niet garanderen, maar wel proberen vraag en aanbod zo goed mogelijk op elkaar af te stemmen."

Kok erkent de financiële problemen van KPN. Hij doelt op de miljardenschulden van de onderneming als gevolg van onder meer de verwerving van de UMTS-frequenties in Duitsland en Nederland.

Volgens de premier is het logisch dat het kabinet in dit soort omstandigheden de helpende hand biedt. Hij verwijst daarbij naar de activiteiten op het gebied van arbeidsbemiddeling in de tijd van de massaontslagen bij de failliete vliegtuigbouwer Fokker. De arbeidsmarkt is volgens Kok gunstiger in vergelijking met de Fokker-periode.

De minister-president onthield zich van commentaar of de staat als grootaandeelhouder van KPN in de toekomst bereid is mee te doen aan een mogelijke uitgifte van KPN-aandelen, waardoor het eigen vermogen van de onderneming wordt versterkt. Andere vormen van steunverlening zijn niet aan de orde, stelde Kok gedecideerd.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 27 oktober 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.