De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 27 oktober 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Celstraf op
terrorisme
fors omhoog

Van onze parlementaire redactie

   
 

DEN HAAG - Wie lid is van of leiding geeft aan een terroristische organisatie, kan binnenkort rekenen op een zware celstraf. Gedacht wordt aan een maximumstraf van respectievelijk 12 en 20 jaar die voor alle EU-lidstaten moet gaan gelden.

Het Nederlandse strafrecht kent nu nog alleen het begrip criminele organisatie met straffen van 4 jaar voor het lidmaatschap en 6 jaar voor de leider. "Dat is te laag", zei minister Korthals (Justitie) gisteren in een toelichting. De wetswijziging volgt nog dit jaar.

Hij kondigde ook een beperkte identificatieplicht aan voor alle burgers, als onderdeel van een groot pakket veiligheidsmaatregelen dat het kabinet heeft getroffen naar aanleiding van de terroristische aanslagen in de VS en de verspreiding van miltvuur-bacteriën.

Een officier van justitie kan straks, als er sprake is van een concrete dreigende terroristische aanslag, een bepaald gebied aanwijzen. In dat gebied moet iedereen zich, gedurende een beperkte periode, kunnen legitimeren. Als iemand geen papieren kan laten zien, moet die persoon mee naar het politiebureau of komt hij het gebied niet in.

Op dit moment geldt voor iedereen al de verplichting in de auto en op het werk een identiteitsbewijs bij zich te hebben. De politie mag nu alleen naar papieren vragen als iemand verdacht wordt van een strafbaar feit.

Als voorbeeld van een concrete dreigende terroristische aanslag noemde Korthals de anonieme brief waarin werd gewaarschuwd voor bomaanslagen in tunnels bij Amsterdam en Rotterdam. Het kabinet ziet niets in de veel ingrijpendere, algehele identificatieplicht omdat daarmee aanslagen zoals in de VS ook niet zijn te voorkomen.

Miltvuur

Sinds het opduiken van miltvuur in de VS zijn in ons land zo'n 400 meldingen van verdachte pakjes en brieven met wit poeder geregistreerd. Daarvan werd driekwart direct terzijde gelegd omdat het overduidelijk geen serieuze bedreiging was. De rest werd goed onderzocht.

"Het was vaak loos alarm, maar we blijven serieus onderzoeken. Je kunt gewoon niet anders", aldus minister Borst (Volksgezondheid). Haar collega Klaas de Vries (Binnenlandse Zaken) meldde dat het aantal "malloten" dat zulke meldingen doet, sterk is afgenomen sinds het kabinet harde maatregelen tegen hen heeft aangekondigd.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 27 oktober 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.