De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 25 oktober 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Tweede ronde blijft mogelijk na 0-0 tegen Nantes
PSV leeft nog
   
 

Dat laatste deed Gerets denken aan "vervlogen tijden" van zijn eigen elftal, zo vertelde hij dinsdag. Een dag later werd duidelijk wat hij bedoelde. Met name in de eerste helft liet Nantes de bal beter lopen dan PSV. Voor de kampioen van Nederland had één naamsverandering grote gevolgen. Meestal wijzigt Gerets zijn elftal op één, hooguit twee posities. Ten opzichte van zaterdag was het verschil zoals verwacht voorin te vinden. Niet Arnold Bruggink - voor de vierde keer gepasseerd - Volgens de rekenkundige wetten van de Champions League moet je alle thuiswedstrijden winnen. Dat deed PSV in groep D niet. Het bleef tegen Nantes 0-0, een handvol goede kansen en een stormloop in de eindfase ten spijt. Vooraf lagen er negen scenario's klaar. Achteraf kon worden vastgesteld dat Nantes lijstaanvoerder blijft (8 punten) en PSV nu met Galatasaray de begeerde tweede plaats deelt met zeven punten. Ontknoping volgt komende dinsdag in Turkije. Klein pluspuntje kan zijn dat de landskampioen eventueel aan een gelijkspel genoeg kan hebben als Lazio, dat met 1-0 van Galatasaray won, niet wint in Frankrijk. PSV is de Turken dan namelijk de baas op basis van het onderlinge resultaat.

Nantes blijft een mysterie. In Frankrijk geduldig wachtend op de eerste overwinning; in de Champions League goed voor overtuigende resultaten tegen PSV (4-1) en Lazio Roma (3-1). Zelden was het zo rustig bij een club die troosteloos (vier punten) onderaan bungelt. Na het zien van het laatste duel tegen Auxerre, waarin voor het eerst sinds vijf wedstrijden weer eens werd gescoord, concludeerde Erik Gerets echter dat de Bretonse familieclub de stijgende lijn weer te pakken had. Het is een ploeg die met PSV te vergelijken is, wist de Belg. Een diepe en een hangende spits, twee snelle mensen aan de zijkanten en een hoge balcirculatie als sterkste wapen van het 4-4-2-systeem.

maar Jan Vennegoor of Hesselink speelde naast de uitgeruste Mateja Kezman. Op het hoogste niveau stond 'VOH' voor het eerst in de basis.

Bruggink en Kezman zoeken elkaar vrijwel altijd via korte combinaties over de grond. Met de Tukker in de punt ziet het spel van PSV er meteen heel anders uit. Door de verdedigers wordt makkelijker de lange bal gehanteerd, waarna Kezman de zogeheten 'afvallende ballen' dient op te pikken. Mede omdat de meester op het middenveld (Mark van Bommel) nog steeds ontbreekt en controleur Theo Lucius zich veelal in de buurt van de Franse strateeg Stéphane Ziani bevond, koos Gerets voor een vrij natuurlijke speelwijze.

Zo kon het gebeuren dat Nantes overwegend een betere balcirculatie demonstreerde, terwijl PSV wat opportunistischer speelde. Geheel anders dan in Frankrijk, maar aan die donkere dinsdag in september wil dan ook niemand meer denken. Dat de 'Kanaries' gisteren niet ver kwamen, had alles te maken met de enorme strijdlust die PSV aan de dag legde. Nog niet eerder dit seizoen waren de tackles zo scherp, en het doorzettingsvermogen zo groot. Daarmee werden de Franse counters al op veilige afstand van Patrick Lodewijks afgekapt.

Om deze slag toch te winnen, kwam het dus aan op een paar momenten en juist daarmee doet PSV zichzelf dikwijls pijn. Zoals in Rome, waar vijf kansen werden verspild. In Nederland kom je er nog mee weg; in Europa is efficiency het hoogste goed. Vraag maar na in Italië, Spanje of Duitsland.

Tegen Nantes stond de teller van de thuisclub na 45 minuten op twee mogelijkheden. Twee-in-één feitelijk. De naar links uitgeweken Kezman haalde uit, doelman Mickaël Landreau sloeg de bal weg en wierp zich opnieuw in de baan van het schot dat Vennegoor of Hesselink zonder aarzeling afvuurde. Zijn acties zagen er soms onstuimig uit, zodat je je ging afvragen of de jonge aanvaller nu goed of matig speelde. Feit is wel dat hij met zijn aanstekelijke gedrevenheid en kopsterkte op een speciale manier dreiging uitstraalde.

Het duel voltrok zich zeker in de tweede helft niet op een hoog niveau, maar bleef interessant vanwege de wederzijdse belangen. Dat zag er voor de tegenstander beter uit; 0-0 was immers het uitgangspunt met een laatste thuisduel voor de boeg en Nantes ging daar ook steeds meer naar voetballen. Gerets ruilde na 62 minuten Dennis Rommedahl - veel te weinig rendement - in voor Bruggink. Kezman ging vanaf de rechterzijde spelen.

PSV had in die fase alleen nog een goede kans gehad via Johann Vogel. De aanvoerder verraste de Franse achterhoede met een lichaamsbeweging, maar zag zijn lob op het doeldak belanden. Ook met John de Jong en Giorgi Gakhokidze kwam er geen doorbraak, hoewel die gezien de tomeloze inzet wel verdiend zou zijn geweest. Het komt, net als vorig seizoen, dus weer aan op de laatste speeldag. In Istanboel. Daar kan PSV niet echt blij mee zijn.

PSV (Ned) - FC Nantes (Fra) 0-0. Scheidsrechter: Stark (Dui). Toeschouwers: 31.500. Gele kaart: Vogel (PSV), Laspalles, Fabbri, De Rocha, Djemba (Nantes).

PSV: Lodewijks; Ooijer, Faber, Hofland en Heintze; Rommedahl (62. Bruggink), Vogel (80. De Jong), Lucius en Bouma (84. Gakhokidze); Vennegoor of Hesselink en Kezman.

FC Nantes: Landreau; Laspalles, Gillet, Fabbri en Armand; Da Rocha, Berson (46. Savinaud), Djemba en Quint (83. Deroff); Ziani en Andre (83. Olembe).




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 25 oktober 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.