De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 25 oktober 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Israël onder grote
druk van Amerika

Van onze correspondent

   
 

TEL AVIV - Het Israëlische veiligheidskabinet komt vandaag bijeen om te beslissen over een vertrek uit de bezette Palestijnse steden. Mogelijk dat nog voor het weekeinde de troepen zich dan per regio terug zullen trekken. Dat meldde gisteren de Israëlische radio en tv.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 14kb)
Ariel Sjaron. (Foto: EPA)
De Israëlische premier Ariel Sjaron staat onder grote druk van de Verenigde Staten. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell zei gisteren dat Israëlische troepen zich "onmiddellijk" terug moeten trekken uit de autonome Palestijnse steden. De VS vrezen dat het alsmaar escalerende geweld in de Westoever en de Gazastrook hun wereldwijde coalitie tegen terrorisme in gevaar brengt.

Gisteren werd weer een zwarte bladzijde toegevoegd aan het al zo dikke boek van slachtoffers van het Israëlisch-Palestijnse conflict. Bij een aanval van het Israëlische leger op het 4000 zielen tellende dorp Beit Rima zijn volgens Palestijnse bronnen ten minste tien mensen omgekomen.

Het Israëlische leger zegt vijf gewapende Palestijnen in gevechten te hebben gedood. De versie van wat er in het dorp is gebeurd, verschilt per partij. Onafhankelijke waarneming was onmogelijk omdat het gebied volledig was afgegrendeld door het Israëlische leger. Wel is duidelijk dat het om een omvangrijke Israëlische actie ging met tanks en gevechtshelikopters en enige honderden soldaten.

Ambulances konden pas uren later het dorp bereiken. De burgemeester van Beit Rima, Abdoel Karim Jasser, verklaarde per mobiele telefoon dat hij diverse lijken had zien liggen onder de olijfboomgaarden bij zijn dorp. Volgens hem was er door het Israëlische leger in het wilde weg op een ieder geschoten die zich maar buiten vertoonde.

Zeevi

Het Israëlische leger ontkent die aantijgingen en zegt dat de actie gericht was tegen terroristen van het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP) dat de moord op de Israëlische minister van Toerisme, Rehavam Zeevi heeft opgeëist. De mannen zouden bij gevechten om het leven zijn gekomen. Israël claimt dat het dorp een bolwerk van PFLP-aanhangers was. Elf mannen zijn aangehouden, onder wie Palestijnen die direct betrokken zouden zijn bij de aanslag op de minister.

Een strijdvaardige premier Ariel Sjaron zei gisteren tot de Knesset dat de troepen "doen wat Arafat nalaat, het arresteren van terroristen". Sjaron heeft altijd gezegd geen definitieve bezetting van Palestijns grondgebied na te streven. Of de aanhoudingen genoeg zijn voor een terugtrekking zal vandaag moeten blijken.

Het geweld bleef gisteren niet beperkt tot Beit Rima. In Tulkarem werden drie Palestijnen doodgeschoten door het Israëlische leger en in Aboe Dis werd een 25-jarige Palestijn gedood door rubberkogels in zijn gezicht toen hij een molotovcocktail naar het leger gooide.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 25 oktober 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.