De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 25 oktober 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Bush: Ik heb
geen antrax

Van onze correspondent

   
 

NEW YORK - Is hij getest op antrax, slikt hij het antibioticum Cipro? President George Bush hult zich in stilzwijgen over een mogelijk medische behandeling tegen besmetting met de dodelijke miltvuurbacterie.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 11kb)
President George W. Bush. (Foto: REUTERS)
Na de vondst van antrax op een luchtmachtbasis waar de post voor het Witte Huis wordt gescreend, weigerde Bush tot drie keer toe te zeggen of hij getest is. "Ik heb geen antrax", zei de president kortaf en daaruit mag worden afgeleid dat hij in ieder geval is onderzocht.

Het Witte Huis laat echter weten dat uit veiligheidsoverwegingen geen nadere mededelingen worden gedaan. "Terroristen die het op de president hebben gemunt, zouden immers hun tactiek kunnen wijzigen wanneer informatie wordt prijsgegeven over medicaties of zijn gezondheidstoestand", zo luidt de redenering.

Wel is gisteren duidelijk geworden dat sommigen in het Witte Huis zes weken geleden al uit voorzorg Cipro hebben ontvangen. Volgens een betrokkene werd het antibioticum op 11 september, de dag van de aanslagen, door de medische dienst verstrekt aan stafmedewerkers die samen met vice-president Dick Cheney in veiligheid werden gebracht op het buitenverblijf Camp David.

De postbezorging aan het Witte Huis blijkt al zo'n anderhalve week geleden te zijn opgeschort. Verder is het reguliere onderzoek van de luchtkwaliteit aanzienlijk opgeschroefd. "De hoeveelheid antrax op het militaire postkantoor was te gering om mensen ziek te maken", aldus de presidentiële veiligheidsdienst. Van de 120 onderzochte medewerkers is niemand blootgesteld aan antrax.

Directeur John Potter van de posterijen waarschuwde het Amerikaanse volk gisteren dat de veiligheid van de post niet kan worden gegarandeerd. Volgens Potter is de kans op besmetting echter gering.

In Washington, waar twee postmedewerkers aan antrax stierven en twee anderen besmet raakten, zijn nog eens zo'n 30 personen met verdachte symptomen in het ziekenhuis opgenomen. Aan duizenden mensen is uit voorzorg Cipro uitgedeeld. De aanslagen lijken beperkt te blijven tot de VS, nu is gebleken dat de in Nairobi, Kenia, ontvangen poederbrief geen antrax bevatte.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 25 oktober 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.