AMSTERDAM - De man die maandag voor zijn huis aan de Amsterdamse Govert Flinckstraat werd doodgestoken, blijkt voormalig AZ'67- profvoetballer Ed Vyent te zijn geweest. Vyent werd neergestoken nadat hij twee scooters wilde verplaatsen, die de stoep voor zijn deur bezetten.
"Dat deed hij zodat een oude man er langs kon", vertelt een vriend, die niet met zijn naam in de krant wil. De eigenaars van de scooters pikten dat niet, waarop een van beiden toestak.
De politie hield dezelfde nacht nog de vermoedelijke daders aan, twee 22-jarige jongens, die volgens getuigen bij het slachtoffer in de straat woonden. "Maar er lijkt sprake te zijn geweest van een langer slepend conflict, waarvan afgelopen maandag de spreekwoordelijke druppel is overgelopen", vertelt politiewoordvoerder Remco Gerritsen, die er op wijst dat het hier niet ging om een ordinaire verkeersruzie zoals afgelopen zondag op de Reguliersbreestraat. Daar overleed een 23-jarige man, nadat een ongeduldige automobilist het vuur op hem opende.
Volgens zijn vrienden, die met de 39-jarige Vyent voetbalden bij de amateurclub 'De Germaan', deed de boomlange Amsterdammer normaal gesproken "niemand een vlieg kwaad". Na de steekpartij wist Ed Vyent zich nog naar zijn stamkroeg de Picobar te slepen, waar hij in de armen van de eigenaar stierf.
Vyent promoveerde met Volendam in 1987 naar de eredivisie en maakte eind jaren tachtig faam bij achtereenvolgens AZ'67, Volendam en Telstar, waar zijn broer Florian tot 1989 het doel verdedigde. Florian kwam in 1989 om met een groot deel van het Kleurrijk Elftal bij de vliegramp in Zanderij. Volgens bekenden uit die tijd kwam die klap bij Ed Vyent, die bij de ramp ook ex-ploeggenoot Steve van Dorpel verloor, hard aan.
"Ed was een uitgesproken talent", vertelt ex-scout Freek Louis, die Vyent begin jaren tachtig naar AZ'67 haalde. "Hij kon overal spelen, had een ijzersterk linkerbeen en zat in die talentvolle groep Surinaamse voetballers uit die tijd, waarvan uiteindelijk alleen Rijkaard en Gullit echt groot zijn geworden."
Volgens Louis wilden Vyent en veel van zijn vrienden té snel naar de top. "Ze hadden geen geduld. Daarom is het met veel van die talentvolle jongens uiteindelijk niks geworden", vertelt Freek Louis, die Vyent "die veel verder had kunnen komen, hoor" tien jaar geleden uit het oog verloor.
Bij 'De Germaan'-voorzitter Rein Slemmer sloeg het nieuws van zijn dood in "als een bom". Ook al omdat Vyent, die regelmatig bij het eerste inviel, nog een heel goede voetballer was. "Daarnaast was hij ook een jongen die van stappen en het goede leven hield, maar wel altijd fatsoenlijk hoor", aldus Slemmer.