De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 24 oktober 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Terroristenspel
brengt realiteit
erg dichtbij

door Romke Spierdijk

   
 

AMSTERDAM - Een computersimulatie die wordt gebruikt door het Amerikaanse leger om soldaten te trainen is nu voor iedereen verkrijgbaar. Het spel brengt de realiteit angstaanjagend dichtbij: de speler voert een oorlog om terroristen te bestrijden of neemt het juist tégen de Amerikanen op.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (512x341, 34kb)

Tegenstander is het Onafhankelijke Bevrijdings Leger, een bondgenootschap van vijanden van de Verenigde Staten. In de woestijn, de jungle of op de Noordpool gaan de twee partijen de strijd aan en vechten zij met grondtroepen, vliegtuigen en schepen. De speler krijgt te maken met diplomatie, spionage en nucleaire dreiging. Voor welke kant de speler ook kiest, er moeten troepen worden samengesteld en tactieken bepaald.

Veel uitgevers van computerspellen wachten momenteel bewust met het uitbrengen van spellen waarin veel realistische oorlogssituaties of verwijzingen naar New York en de Twin Towers voorkomen. Zo niet uitgever Simon & Schuster: deze bracht enkele weken na de aanslagen het spel Real War gewoon uit.

Basis voor het computerspel vormt het Joint Forces Deployment, een spel dat enkele jaren geleden werd ontwikkeld om Amerikaanse militairen te trainen in tactische oorlogsvoering. De 'consumentenversie' van het spel kreeg in de maanden voor de aanslagen in New York toen het nog niet was uitgebracht vele lovende kritieken vanwege het hoge realiteitsgehalte. Het Amerikaanse leger werkte mee aan de totstandkoming en zorgde ervoor dat geheime informatie niet in het spel belandde.

Op de website van Rival Interactive, de studio die het spel maakte, valt te lezen dat de medewerkers 'met hun gedachten bij de slachtoffers en hun familie, alsmede de reddingswerkers' zijn. Het spel is op diverse websites al te koop, maar het is niet bekend wanneer en of het spel in ons land ook echt in de winkels zal liggen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 24 oktober 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.