De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 20 oktober 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  VAKCENTRALE TREKT ZICH WEINIG AAN VAN CPB-RAMING
FNV houdt 4%-looneis
ondanks nieuwe cijfers

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 12kb)
LODEWIJK DE WAAL ... bedrijven niet het vel over de oren halen ... (Foto: ANP)
AMSTERDAM - De vakcentrale FNV zal vrijwel zeker niet afwijken van haar looneis van maximaal 4% voor 2002 wanneer het Centraal Planbureau (CPB) binnenkort met een lagere raming van de economische groei in Nederland op de proppen mocht komen. Dat zegt FNV-voorzitter Lodewijk de Waal. Wel is de FNV bereid op centraal niveau met de werkgevers af te spreken dat de looneis per bedrijfstak lager kan uitpakken als ondernemingen in bepaalde branches slecht draaien en door de stijgende loonkosten nog verder in de problemen dreigen te komen.

Het CPB ging in de op Prinsjesdag gepresenteerde Macro Economische Verkenning 2002 (MEV) nog uit van een economische groei in ons land van 2%. Deze MEV was gemaakt voordat de aanslagen in de Verenigde Staten plaatsvonden. De afgelopen weken heeft een reeks binnen- en buitenlandse instanties de groeiramingen voor Nederland in 2002 verlaagd. Onder meer de Rabobank, de Europese Commissie en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) waarschuwden voor een terugval, al verschilden wel de percentages waar deze instanties vanuit gingen en, na nieuwe berekeningen, op uitkwamen.

In opdracht van het kabinet werkt het CPB aan nieuwe ramingen. Met name met het oog op het traditionele 'najaarsoverleg' tussen het kabinet en de sociale partners dat in november wordt gehouden, zijn de nieuwe CPB-cijfers van groot belang. Kabinet en werkgevers vinden de maximale looneis van 4% veel te hoog en dringen er stevig op aan dat de FNV haar eis verlaagt. De Waal heeft steeds gezegd hier geen aanleiding voor te zien, zo lang er geen nieuwe CPB-berekeningen zijn. Ook toen minister Vermeend (Sociale zaken en Werkgelegenheid) de sociale partners scenario's van zijn departement liet zien waaruit blijkt dat de economische groei dit en volgend jaar aanzienlijk lager kan uitpakken, ging de FNV niet overstag. "Het kabinet blijft voor zijn eigen financiële beleid zelf ook uitgaan van de oorspronkelijke MEV, dus waarom zouden wij ons dan aanpassen'', was en is het argument van De Waal.

De FNV-voorzitter verwacht niet dat het CPB in de nieuwe raming op een "al te dramatische verlaging'' van de economische groei zal uitkomen.

"Stel dat het CPB voorspelt dat de economische groei in Nederland volgend jaar geen 2, maar 1,5% zal zijn. Dan is er geen reden onze maximale looneis te veranderen. Er zijn namelijk veel bedrijfstakken en ondernemingen die een goede ontwikkeling blijven doormaken en een maximale looneis van 4% kunnen hebben. Ook in de collectieve sector is dat helemaal geen onhaalbaar percentage, zoals blijkt uit de cao voor rijksambtenaren. En daar waar bedrijven of bedrijfstakken om allerlei redenen duidelijk onder de maat presteren, zullen wij de werkgevers echt niet het vel over de oren halen. Dan gaan we de looneis differentiëren en kun je dus op een lager percentage uitkomen.''

Met de werkgevers wil De Waal wel op centraal niveau de afspraak maken dat er qua looneis in bedrijfstakken kan worden gedifferentieerd. "De daadwerkelijke looneis wordt uiteraard overgelaten aan de cao-onderhandelaars'', aldus De Waal. Voor de werkgeverscentrale VNO-NCW is dat hoogstwaarschijnlijk niet voldoende. De Waal's tegenspeler Jacques Schraven wil een concrete toezegging dat de maximale looneis sterk omlaag gaat.

Wel maakt de FNV-voorman twee voorbehouden bij zijn standpunt dat de looneis niet wordt verlaagd. Als het CPB met desastreuze cijfers voor 2002 komtdan zal de FNV zich achter de oren krabben en de maximale looneis mogelijk herzien. Verder moet de FNV-achterban zich 19 november nog officieel uitspreken over de maximale looneis voor 2002.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 20 oktober 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.