De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 20 oktober 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Fusiestorm in advocatuur
blijft voorlopig aanhouden

Van een onzer verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - Bas Le Poole, de nieuwe maatschapsvoorzitter van Houthoff Buruma verwacht dat de internationale fusiestorm in de Europese advocatuur nog lang niet uitgewoed is. Houthoff zelf zal daarentegen voorlopig in de luwte staan. "Wij kiezen voor zelfstandigheid", aldus Le Poole naar aanleiding van het afbreken van fusiebesprekingen met enkele Britse kantoren.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 14kb)
BAS LE POOLE ... samenwerking met Britse kantoren verstevigen ... (Foto: Anko Stoffels)
Houthoff Buruma, een van de grootste advocatenkantoren van ons land, voorziet onder meer dat advocatenkantoren uit de VS zich zullen gaan roeren op de Nederlandse markt. "Het zou mij niet verbazen als de Amerikanen zich hier komen melden. In Londen zijn zij al met zo'n tachtig kantoren actief", aldus Le Poole.

Britse kantoren hebben sinds enkele jaren hun activiteiten sterk uitgebreid op de Europese markt door middel van overnames en allianties. De Britten en Amerikanen zijn de belangrijkste spelers in het ondernemingsrecht, een lucratieve markt, waarbij zij onder meer bedrijven juridisch bijstaan tijdens financiële transacties en overnames. Ook Houthoff is voor ruim 50% actief op het gebied van ondernemingsrecht.

Het afgelopen jaar hield het kantoor inventariserende gesprekken met drie Londense kantoren die gespecialiseerd zijn in ondernemingsrecht. "We hebben uitsluitend gesproken met kantoren uit het het topsegment van de Britse markt. Die top bestaat uit ongeveer acht kantoren. We hadden geen behoefte om te praten met kantoren van de tweede orde", zegt Le Poole. Het meest vergaand waren de gesprekken met Norton Rose, die ruim een half jaar duurden. Norton Rose is een advocatenkantoor met een in Engeland vergelijkbare marktpositie als Houthoff.

Deze week namen de Nederlandse juristen het besluit om de gewenste verdere internationalisatie op een andere manier te bereiken dan door een fusie met een Britse partner. In juli was het kantoor al tot de conclusie gekomen dat de lopende fusiegesprekken geen zin meer hadden. Samengaan had teveel negatieve gevolgen voor de Nederlanders. Zo zouden de Britten onder meer als eis stellen dat eenderde van de zeventig Nederlandse partners moest verdwijnen, om zo verwatering van het rendement voor het totale aantal partners te voorkomen. Uit onderlinge solidariteit namen de partners van Houthoff daarom deze week (vrijwel) unaniem het besluit om zelfstandig verder te gaan. Slechts drie van hen stemden tegen dit besluit. Hiermee zagen de Nederlanders tevens af van een vette salarisverhoging, aangezien de inkomens op Britse advocatenkantoren over het algemeen twee keer zo hoog liggen dan in ons land.

Le Poole treurt niet over het besluit om zelfstandig door te gaan. Het afblazen van de fusie heeft ook voordelen: "Nu kunnen wij de samenwerking met diverse Engelse kantoren intensiveren".




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 20 oktober 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.