De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 20 oktober 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Duisenberg ziet ruimte
voor renteverlagingen

Van onze correspondent

   
 

GENT - ECB-president Duisenberg ziet ruimte voor verdere renteverlagingen in Europa naarmate de inflatie sneller daalt. "Wij voorzien dat de inflatie begin volgend jaar weer onder de gewenste grens van 2% terechtkomt. Naarmate dat sneller gebeurt of de inflatie verder onder de 2% daalt ontstaat er ruimte om de rente verder omlaag te brengen."

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 17kb)
ECB-president Duisenberg. (Foto: EPA)
Duisenberg zei dat gisteren in het Belgische Gent tijdens de eendaagse top van de regeringsleiders. Die zetten Duisenberg aanvankelijk onder druk door te verklaren dat de dalende inflatie genoeg ruimte biedt voor een renteverlaging, maar Duisenberg wist de slottekst in die zin gewijzigd te krijgen dat er nu eerst voldaan moet zijn aan die ene duidelijke voorwaarde, een lagere inflatie.

Met zijn woorden nam Duisenberg de regeringsleiders en hun nauwelijks verholen hint om de rente te verlagen, de wind uit de zeilen. Eerder deze week bekritiseerden Frankrijk en Duitsland de ECB al toen die vorige week in Wenen de rente niet verlaagde omdat de

inflatie nog te hoog was.

De regeringsleiders gingen gisteren duidelijk een stap verder dan de Europese Commissie, die afgelopen donderdag nog zei "dat de rente wel omlaag kan als de inflatie daalt en de loonstijgingen beperkt blijven". In feite is door toedoen van Duisenberg deze tekst nu aanvaard.

De regeringsleiders worden inmiddels geconfronteerd met de ene slechte economische boodschap na de andere, als gevolg van de terrorisme-crisis. Groeicijfers worden gehalveerd; zo ziet de Oeso volgend jaar voor Europa nog maar 1,5% groei terwijl de vorige raming nog op 3,2% stond. Duitsland komt dit jaar dit tegen een recessie aan en de Ifo-barometer voor het bedrijfsvertrouwen kreeg gisteren de scherpste duikeling te verwerken in oktober sinds 1973. De regeringsleiders willen de investeringsrol van de Europese Investeringsbank dan ook versterken.

In Nederland ligt een oproep tot een renteverlaging altijd heel gevoelig. ECB-president Duisenberg is onafhankelijk en dat moet zo blijven, vindt Den Haag. Staatssecretaris Benschop (Europese Zaken) stelde gisteren dan ook dat hij de verklaring niet als een politieke boodschap aan de ECB opvat. Hij kan wel leven met de constatering dat de rente omlaag kan als de inflatie verder daalt. "Dat is een abc-tje", aldus Benschop.

Duisenberg zei dat er nu ruim voldoende biljetten zijn gedrukt om de euro- introductie goed te laten verlopen.

einde



 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 20 oktober 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.