De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 20 oktober 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  NIEUW RECORD OPTIEBEURS IMPONEERT AANDELENHANDEL NIET
'Olies' zetten
beurs lager

   
 

AMSTERDAM - Dalende olieprijzen, negatief macro-economisch nieuws en onzekerheid door de strijd in Afghanistan en de miltvuuraanvallen zorgden gisteren voor een voorzichtige stemming op de Amsterdamse effectenbeurs. Vuurwerk op de Optiebeurs vanwege de zware oktober-expiratie vond daardoor geen navolging in de aandelenhandel. "Niemand wil in deze situatie vlak voor het weekeinde bijkopen", stelde een handelaar vast.

De AEX-index sloot 6,78 punten (oftewel 1,5%) lager op 445,56 punten. Dat is een fors stuk beneden de 485 punten die de graadmeter van Euronext Amsterdam vorige week nog aantikte. Het lijkt er dan ook op dat AEX op zoek is naar een nieuwe, tweede bodem in de markt. "Die zal waarschijnlijk rond de 430 punten liggen. Als we die hebben aangetikt, kunnen we weer hard omhoog", aldus een analist. De Midkap noteerde 4,04 punten (1,0%) in de min op 393,29.

Op de Optiebeurs kon de Champagne uit de kast. Vanwege het aflopen van de oktober-series werd er namelijk een recordaantal van 775.000 optie- en futurecontracten gisteren afgesloten. Door de huidige onzekerheid op de internationale effectenbeurzen en slecht macro-economisch nieuws - het ondernemersvertrouwen in Duitsland liet vorige maand de scherpste daling in 28 jaar zien - kon de Optiebeurs echter niet voor vuurwerk in de aandelenhandel zorgen. De omzet op de effectenbeurs was dan ook slechts licht hoger dan normaal.

Koninklijke Olie was één van de 'zware jongens' die de AEX-index omlaag trokken. Het hoofdfonds had last van de dalende olieprijs. De 'Olies' zakten 3,3% naar 55,49.

Ook de chipfondsen behoorden tot de verliezers. Zowel Philips (-2,6% op 23,93) als ASML (-0,1% op 14,58) sloot lager. Philips maakte nabeurs bekend de overname van de medische divisie van Marconi te hebben afgerond.

Fortis neemt een belang van 24,6% in de Chinese verzekeringsmaatschappij Tai Ping Life. De Belgisch-Nederlandse bankverzekeraar telt er 97 miljoen voor neer. Fortis wil hiermee een levensverzekeringstak in China opbouwen. Het aandeel verloor 2,1% op 25,40. Ook Fortis' branchegenoten ABN Amro (-3,5% op 15,78), Aegon (-2,6% op 27,29) en ING (-2,6% op 26,67) sloten lager.

Op onzekere dagen zoals gisteren zochten beleggers weer eens als vanouds hun heil in defensieve waarden. Zowel Ahold (+1,2% op 30,01), Heineken (+2,6% op 39,65) als Unilever (+1,2% op 58,35) profiteerde hiervan.

KPN kondigde donderdagnacht aan in stapjes zijn 44%-belang in KPNQwest van de hand te doen. KPN moest 6,7% terug op 3,48. KPNQwest was met een winst van 3,0% op 6,23 de sterkste stijger van de AEX. Het datacommunicatieconcern maakte bekend de Europese activiteiten van zijn noodlijdende Amerikaanse branchegenoot GTS over te nemen.

In de Midkap was Nutreco een opvallende stijger met een winst van 11,6% op 39,60. De onderneming zou tegenover analisten hebben laten doorschemeren de winstverwachting voor het lopende boekjaar te zullen handhaven.

CMG moest gisteren opnieuw terrein prijsgeven nadat het donderdag al een forse koersdreun had opgelopen door het afgeven van de tweede winstwaarschuwing van dit jaar. De Midkapper liet 8,6% liggen op 3,42. Effectenbank Stroeve en Insinger de Beaufort verlaagden het beleggingsadvies voor de automatiseerder naar 'houden'.

Wessanen maakte gisteren bekend de winstverwachting voor heel 2001 te handhaven. Daarnaast gingen de aandeelhouders van het voedingsconcern akkoord met het plan om het aantal uitstaande aandelen met 10% terug te brengen. Wessanen dikte 3,0% aan op 10,20.

Porceleyne Fles waarschuwde voor een lagere winst over heel 2001. Volgens de aardewerkfabrikant wordt het resultaat gedrukt door het wegblijven van Amerikaanse en Japanse toeristen. Het aandeel sloot met een winst van 4,7% op 19,90.

LCI Technology Group gaf donderdag nabeurs een winstwaarschuwing af. De Bossche automatiseerder, bekend van de Smartpen, verwacht dat de winst dit jaar "tenminste 1 miljoen lager" zal uitkomen dan in 2000. Toen bedroeg het resultaat 8,9 miljoen. Ook stapt de ict-aanbieder af van de doelstelling om de winst binnen drie jaar te verdubbelen. LCI eindigde 26,6% lager op 1,02.

Bernard Vogelsang



 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 20 oktober 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.