De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 20 oktober 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Fortis mag levens van
Chinezen verzekeren

Van een onzer verslaggevers

   
 

UTRECHT - Bankverzekeraar Fortis mag levensverzekeringen gaan verkopen in heel China. Daarmee lijkt het Belgisch-Nederlandse concern concurrenten als ING Groep en Aegon op achterstand te zetten, want Ewald Kist (ING) en Kees Storm (Aegon) hebben 'slechts' vergunningen voor een beperkt aantal regio's in het land. Een voorsprong die eigenlijk geen voorsprong is, menen analisten, want: "Ook Fortis begint in die gebieden waar de welvaart het grootst is."

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 11kb)
Fortis richt zich, net als de concurrentie, eerst op de welvarende gebieden. (Foto: REUTERS)
Fortis verwerft de vergunning door voor $88 miljoen een 24,9%-belang te nemen in Tai Ping Life (TPL). Dit onderdeel van de China Insurance Company (CIC) beschikt over een licentie voor de verkoop van levensverzekeringen in heel China. TPL werd al in de jaren dertig opgericht, maar leidt sinds 1949 - toen de Chinese verzekeringssector werd genationaliseerd - een slapend bestaan. CIC droeg onlangs een meerderheidsbelang in Tai Ping Life over aan de China Insurance International Holdings Company, een beursgenoteerde dochter van CIC in Hongkong.

Na afronding van de transactie zal China Insurance International Holdings Company met 50,05% een meerderheidsbelang hebben in TPL. CIC en Fortis zullen belangen houden van respectievelijk 25,05% en 24,9%. Fortis heeft een optie om haar belang te vergroten tot 49%. Uitoefening van die optie hangt af van de invoering van nieuwe wetgeving, die op haar beurt afhankelijk is van toetreding van China tot wereldhandelsorganisatie WTO.

"Tai Ping Life betekent voor Fortis een unieke kans", aldus bestuursvoorzitter Anton van Rossum in een geschreven verklaring. "Het gaat om de grootste participatie in een nationale Chinese verzekeringsmaatschappij die ooit aan een internationale branchegenoot werd toegekend. We zijn zeer verheugd over deze samenwerking, die ons de kans geeft om actief te zijn in een land met een hoog groeipotentieel."

ING Groep heeft in China vergunningen voor de regio's Sjanghai en Guangzhou. Voor Guangzhou zoekt de bankverzekeraar nog een partner, in Sjanghai biedt ING via het vorig jaar overgenomen Aetna al langer levensverzekeringen aan.

Aegon kreeg haar licentie eind september, via dochter Transamerica. Dit Amerikaanse onderdeel van de Haagse verzekeraar moet wel eerst een Chinese partner vinden. Aegon denkt de onderhandelingen daarover in de loop van 2002 te kunnen afronden. Waar Kees Storm en de zijnen actief worden, is nog onduidelijk "Het hangt af van de onderhandelingen met de eventuele partner", zei een woordvoerder eerder dit jaar.

China telt 1,3 miljard inwoners. Uit cijfers van de Chinese verzekeringsautoriteiten blijkt de markt voor verzekeringsproducten sinds 1980 jaarlijks met 35% te groeien. Het bruto binnenlands product (bbp) nam in diezelfde periode toe met gemiddeld jaarlijks 7,5%.

Het groeicijfer mag dan indrukwekkend zijn, de daadwerkelijke bestedingen aan verzekeringsproducten zijn aan de bescheiden kant. Per hoofd van de bevolking gaven Chinezen aan verzekeringen het afgelopen jaar nog geen 40 uit. Een schijntje vergeleken met de meer dan 5220 die een Amerikaan vijf jaar geleden al aan verzekeringen besteedde.

De kómende vijf jaar zal de marktgroei in China naar verwachting 12% per jaar bedragen, maar ING, Aegon en Fortis zullen de Chinese koek moeten delen met steeds meer concurrenten. Marktdeskundigen verwachten dat, nu China eenmaal lid is van de WTO, nog eens elf buitenlandse verzekeraars een vergunning zullen krijgen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 20 oktober 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.