De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 20 oktober 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Groot verlies dreigt voor CDU Berlijn
   
 

AMSTERDAM - Een feestje zit er morgen voor Frank Steffel, de 35-jarige lijsttrekker van de christen-democraten bij de deelstaatverkiezingen in Berlijn, volgens de opiniepeilingen niet in.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 21kb)
Frank Steffel (l.), de CDU-kandidaat voor het burgemeesterschap van Berlijn, met zijn gastheer Edmund Stoiber (r.) de Beierse premier. (Foto: REUTERS)
De CDU dreigt in de Duitse hoofdstad ongeveer eenderde deel te verliezen van de bijna 41 procent van de stemmen die de partij twee jaar geleden nog onder oud-burgemeester Eberhard Diepgen wist binnen te halen. Diepgen struikelde dit voorjaar toen bekend werd dat er ook in de partijkas van de christen-democraten in Berlijn geld uit verdachte bron was gevloeid. Tevens werd op dat moment duidelijk dat de stad met een schuldenlast van 78 miljard mark aan de rand van de financiële afgrond staat.

Frank Steffel kreeg als het nieuwe gezicht van de partij de ondankbare taak om de kiezers er toch van te overtuigen op zondag 21 oktober op de CDU te stemmen. Zijn lijsttrekkerschap kwam onder een slecht gesternte tot stand.

Er werd binnen de CDU een openlijke lobby gevoerd voor oud-partijvoorzitter Wolfgang Schäuble als lijsttrekker in Berlijn. Politiek is hij meer ervaren en bekender bij de kiezer, maar Schäuble is wèl beschadigd door de partijgeld-affaire rondom oud-kanselier Helmut Kohl. Vanwege dat risico werd dan ook uiteindelijk de voorkeur gegeven aan Frank Steffel.

Na een valse campagnestart is het met Steffel eigenlijk niet meer goed gekomen. De kandidaat voor het burgemeesterschap van Berlijn reisde voor een werkbezoek naar München. Daar was Steffel zich onvoldoende bewust van de mediabelangstelling en riep luidkeels dat de Beierse hoofdstad de mooiste plaats is van het land. Dat was voorpaginanieuws voor de kranten in Berlijn.

Eieren

Ter ondersteuning van de campagne van Steffel deed Edmund Stoiber, de Beierse minister-president, kort daarop een tegenbezoek aan Berlijn. Tijdens een bijeenkomst van de CDU op Alexander Platz in de stad bekogelden raddraaiers de politici met eieren. In plaats van zijn hoge gast te beschermen, zocht Steffel dekking achter diens rug. Stoiber moest de voltreffers incasseren. En weer stond de CDU op de voorpagina's.

In de opiniepeilingen ligt Frank Steffel fors achter op Klaus Wowereit, de tijdelijk burgemeester van socialistische huize en op Gregor Gysi, de uiterst rap van de tongriem gesneden advocaat, die lijsttrekker is van de PDS, de partij van de oud-communisten.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 20 oktober 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.