De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 20 oktober 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Frankrijk wil meevechten

Van onze correspondent

   
 

GENT - Frankrijk bestudeert de mogelijkheid om actief deel te gaan nemen aan de militaire acties tegen Afghanistan. Dat is gisteren duidelijk geworden na het speciale militaire overleg tussen Frankrijk, Duitsland en Engeland aan de vooravond van de EU-top in een hermetisch afgesloten Gent.

Deze drie landen hebben aan de VS grootschalige militaire bijstand geboden in de strijd tegen het terrorisme. Tot nu toe doet alleen Engeland actief mee aan de vergeldingsaanvallen tegen Afghanistan.

Officieel wilde president Chirac gisteravond niets zeggen over een eventuele Franse militaire inzet. "Dat is op dit moment niet actueel", stelde hij. "Maar u begrijpt wel dat we in deze zaak enige discretie moeten betrachten. Als de vraag komt, zullen we onze mogelijkheden bekijken en het doel dat men voor ogen heeft."

Diplomatieke bronnen rond Chirac meldden echter, dat Parijs druk bezig is de technische en politieke kanten van militaire deelname te onderzoeken. Als het zover komt, moet het Franse parlement nog wel zijn instemming geven.

De Europese regeringsleiders hebben gisteren in Gent nogmaals hun steun aan de VS toegezegd in de strijd tegen het terrorisme en zeiden dat de EU met de VN wil samenwerken om een stabiele regering te krijgen in Afghanistan na de Taliban.

"Het Taliban-regime moet worden vervangen", stelde Chirac. "Het Afghaanse volk moet een stabiele en representatieve regering krijgen die elke terugkeer van terrorisme voorkomt."

In de oorspronkelijk voorgestelde tekst werd expliciet gemeld dat het omverwerpen van het Taliban-regime nu een "legitiem doel" is geworden. In de slottekst stond dat niet meer omdat het nu wel duidelijk is dat in een nieuwe Afghaanse regering wellicht gematigde elementen van de Taliban ook een plek krijgen.

Tijdens de top werd het luchtruim boven Gent bewaakt door F-16 straaljagers en helikopters. De binnenstad was verlaten; winkels, horeca en scholen hadden de deuren gesloten. De politie was zo massaal aanwezig dat slechts 7000 demonstranten het waagden braaf door de straten te trekken. Tot ongeregeldheden kwam het nergens en er werden slechts vijf mensen opgepakt. Er was op 30.000 demonstranten gerekend.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 20 oktober 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.