De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 20 oktober 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Trekvogels in
vlammen op

door Bart Olmer

   
 

ZEIST - Zeker ettelijke honderden, maar waarschijnlijk zelfs duizenden vogels zijn verbrand in de affakkelvlam van booreiland Ensco-100, dat 222 kilometer pal noord van Den Helder ligt op de Noordzee. Het booreiland kon door een technisch mankement het vrijkomende gas niet wegpompen naar Den Helder, maar moest het laten ontsnappen en verbranden. De vogels, die massaal trekken momenteel, werden aangetrokken door het licht en vlogen in de drie meter hoge vlammen of te pletter op de installatie.

Medewerkers van het Nederlandse booreiland, die werken in opdracht van Veba Oil & Gas GmbH uit het Duitse Essen, meldden de slachting opmerkelijk genoeg zelf bij de vogelbescherming Nederland, te Zeist.

Beroerd

"Ze werden er zelf gewoon beroerd van", aldus woordvoerster Cornelie Van der Hoop van de Vogelbescherming. "Op hun platform lagen vele honderden dode vogels, en ontelbare halfdode vogeltjes, die crepeerden van de pijn. We vermoeden dat er nog véél meer vogels zijn doodgegaan, want de meeste zijn natuurlijk brandend in zee gestort."

Het platform ligt op het uiterst noordelijke puntje van het Nederlandse continentaal plat. "Deze nachten zijn pikdonker, omdat er geen maan is. Door het licht van de vlammen worden de massaal trekkende vogels aangetrokken." Volgens het Duitse bedrijf waren de vogels uitgeput en zijn niet verbrand in de vlammen. Het licht zou hen hebben aangetrokken, waarna ze te pletter vlogen op de installatie.

De medewerkers op het platform determineerden de vogels aan de hand van een vogelaarsboekje, die een van de collega's bij zich had. "Het zijn onder meer koperwieken, kransvogels, merels, zanglijsters, spreeuwen, vinken, kepen, piepers, roodborsten en zwartkoppen."

De Vogelbescherming heeft aangifte gedaan bij het Staatstoezicht van de Mijnen. Het affakkelen van niet bruikbare gassen, die vrijkomen op olieplatforms, is niet uitdrukkelijk verboden, aldus inspecteur-generaal A.K. van der Tuin van het Staatstoezicht. "Er is een sterk advies niet te fakkelen tijdens de vogeltrek, maar het is niet illegaal."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 20 oktober 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.